Darbdaviai žmones spaudžia ir kitur

Susitikimą pradėjo LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė, puikiai kalbanti vokiškai bei svetingai globojanti delegaciją iš Austrijos visos viešnagės metu.


Profsąjungų akademijos atstovas Johanas Dona (Johann Dona) trumpai pristatė mokyklą, kurioje profsąjungininkai, dažniausiai įmonėse esančių darbo tarybų nariai, mokosi dvejus metus.


LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas supažindino svečius su ekonomine  Lietuvos situacija, pasidalino didžiausiais profsąjungų rūpesčiais.


ÖGB Vorarlbergo žemės sekretorius švietimui Christianas Pelinis (Christian Pellini) savo ruožtu nusakė padėtį Austrijos Vorarlbergo žemėje, kur nedarbas šiuo metu siekia 7 proc., bet baiminamasi, jog per artimiausiu du mėnesius situacija dar gali pablogėti. Tiek jis, tiek vėliau diskusijoje dalyvavę jo kolegos pastebėjo, jog, pablogėjus ekonominei situacijai, darbuotojų atstovai jaučia didesnį darbdavių spaudimą. Tačiau nepaisant to, derybomis pradedant aukščiausiu, baigiant žemiausiu lygmeniu pavyksta pasiekti kompromisų, kurie darbuotojams nėra labai skaudūs. Ten, kur yra organizacijos silpnos, padėtis, žinoma, blogesnė.


Ch.Pelinio nuomone, Austrijoje žmonės gyvena dar gana gerai, nes visai neseniai į profsąjungos surengtą demonstraciją dėl atlyginimų padidinimo atėjo tik tūkstantis žmonių, jo nuomone, „beveik niekas“. Vėliau išsivysčiusioje diskusijoje bandyta ieškoti priežasčių, kodėl žmonės pasyvūs. Kalbėjusių austrų nuomone, pragyvenimo lygis Austrijoje yra gana aukštas, o ir žmonės yra įpratę, kad jų teisėmis bus pasirūpinta ir tam visai nereikia eiti į gatves. Be to, yra jiems atstovauti išrinkti žmonės, esą jie tegu ir dalyvauja visur, kur reikia.


Vieno vaikų darželio auklėtoja atskleidė dar vieną, lietuviams neįprastą niuansą. Jos teigimu, „moteriškuose“ sektoriuose yra daug moterų, kurios dėl konkurencijos darbo rinkoje yra susitelkusios į profesinį tobulėjimą, o politinis ir visuomeninis gyvenimas joms yra labai tolimas. Tiesa, anot jos, dabar situacija šiek tiek keičiasi.


Jai pritarė ir Christianas, kuris sakė kartą susidūręs su moterimi, ketinusia atsiklausti savo vyro, ar jai stoti į profesinę sąjungą. Jis taip pat teigė, jog Austrijos profsąjungos 30-40 metų tiesiog miegojo ir neskleidė apie save informacijos, todėl dar pasitaiko žmonių, kurie visiškai nieko nėra girdėję apie jų veiklą.


Į diskusijas įsitraukė ir LPSK valdybos nariai Vytautas Talmantas, Feliksas Buckus-Butkevičius, Juozas Neverauskas, Irena Petraitienė, LPSK pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius.
Po pietų buvo pristatyti abiejų šalių socialinio dialogo modeliai, austrai ir lietuviai diskutavo apie darbo tarybų ir profesinių sąjungų struktūras, veiklą.


Nuo birželio 14 d. viešintys svečiai aplankys metalo perdirbimo įmonę „Arginta“, Vilniaus baldų kombinatą, UAB „Philip Morris Lietuva“, pamatys Trakus, Palangą, Nidą, Kuršių Neriją, Vilniaus senamiestį. Viešnagė truks iki birželio 21 d.


 


(Ramune Motiejūnaitė Pekkinen)


 www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!