Nusikalstamumas – didyn, policininkų – mažyn

Šalies policijos komisariatuose vidutiniškai trūksta 10 procentų pareigūnų. Specialistai prognozuoja, kad visą pasaulį užklupusi ekonominė ir finansinė krizė, didėjantis nedarbas, prastėjantis pragyvenimo lygis lems naują nusikaltimų bangą. Paradoksalu, tačiau nusikalstamų veikų daugėja, o šalies policijai finansavimas mažėja, todėl naujų darbuotojų į policiją priimti neketinama. Kyla klausimas: ar krintant pragyvenimo lygiui netapsime dar ir nusikaltėlių aukomis, o padėti ir apginti nebus kam.


Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas „Panevėžio balsui“ patvirtino, kad, sausio 1 dienos duomenimis, apskrities policijos komisariatuose vidutiniškai buvo 10,2 procento laisvų etatų. Jis akcentavo, kad pareigūnams dėl įvairių priežasčių išėjus iš tarnybos, nauji žmonės vietoj jų bus įdarbinami, tačiau laisvi etatai taip ir liks tušti. Komisariato vadovas pabrėžė, kad mažėjant finansavimui rūpinamasi, kaip išlaikyti turimus darbuotojus ir vietas, nes įdarbinus daugiau pareigūnų nebeužtektų pinigų atlyginimams mokėti.


 


Į teiginį, kad vyraujant ekonominei ir finansinei krizei žadamas ir nusikalstamumo augimas, R.Bobinas atsakė – tai visiškai suprantama. Anot jo, pablogėjus socialinei ir ekonominei situacijai, nemažai žmonių netenka turėtų pajamų, todėl daugėja norinčiųjų užsidirbti nešvariais, nusikalstamais būdais.


 


„Mes modeliuojame savo darbą, stengiamės išnaudoti visus rezervus, – kalbėjo R.Bobinas. – Tačiau didėjant darbo apimtims privalome dirbti profesionaliai, kokybiškai, nes prokurorai ar teismai atmes tyrimo rezultatus, išvadas, ir iš to darbo liks nulis. Mūsų tikslas – ištirti nusikaltimus, kad nusikaltęs asmuo gautų tai, ko nusipelnė.“


 


Šiuo metu besigydantis Panevėžio rajono policijos komisariato vadovas Sergejus Smirnovas patvirtino, kad rajone trūksta bene 24 pareigūnų. Jis tikino, jog šis skaičius yra didelis. Be to, komisariato vadovas pridūrė į kitus klausimus neturįs kompetencijos atsakyti. Pašnekovas pripažino, kad visus rajono policijos komisariato klausimus, tarp jų – ir personalo formavimo, sprendžia Panevėžio apskrities VPK. Anot jo, pastaroji įstaiga ir yra kompetentinga susirūpinti didėjančiu nusikalstamumu.


 


Gintautas SUBAČIUS


 


Šaltinis http://www.panbalsas.lt/

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!