Dialogas pradėtas. ar kas nors pasikeis?

Profesinės sąjungos susirūpinusios, kad valstybės tarnautojams norima mažinti pareiginės algos bazinį dydį nuo 490 iki 475 litų. Profesinės sąjungos surašė pasiūlymus Vyriausybės programos įgyvendinimui. Buvo siūloma nemažinti esamo Bazinio dydžio – 490 Lt. Tačiau ministro teigimu iš susidariusios padėties galima išeiti tik sumažinus Bazinį dydį iki 475 Lt ir sumažinti darbo užmokesčio fondus kitiems biudžetininkams (pvz. nestatutiniams ugniagesiams) apie 12 proc.


Profesinių sąjungų atstovams buvo išaiškinta, kad daugelis esamų biudžeto išbalansavimo problemų slypi nekompetentinguose buvusios valdžios sprendimuose. Sutarta, kad reikia ieškoti papildomų rezervų biudžeto vykdymui, o į profesinių sąjungų siūlymus, kur dar galima būtų sutaupyti, žadėta atsižvelgti. Susitikimo dalyviai pritarė, kad dėl 2010 metų valstybės tarnautojų Bazinio dydžio derybos Dvišalės taryboje įvyks jau po Naujųjų Metų. Ministras patvirtino, kad Vyriausybė palankiai žiūri į numatomą Dvišalės tarybos steigimą, suteikiant šiai kolegialiai institucijai reikiamus įgaliojimus ir teisę teikti pasiūlymus Vyriausybei bei įstatymų leidėjams.


Dėl Bazinio dydžio ministro R.J.Dagio ir profesinių sąjungų atstovų nuomonės išsiskyrė. Profesinės sąjungos įsitikinusios, kad kylant šilumos, elektros, prekių kainoms, didėjant infliacijai, negalima mažinti Bazinio dydžio. Net sumažėjus pajamų mokesčiui nuo 24 iki 21 procento, valstybės tarnautojų perkamoji galia mažės. Vien 2008 metų infliaciją patuštino pareigūnų ir tarnautojų kišenes 12 proc., papildomas 12-os procentų mokos fondo apkarpymas šį nuostolį padvigubins. Pridėjus vienu procentu didinamą PVM, akivaizdu, kad reali pareigūnų alga mažės ketvirčiu lyginant su 2008 metų pradžia.


Ženkliai pablogėjus teisėtvarkos įstaigų dirbančiųjų materialinei padėčiai neišvengiamai kils nepasitenkinimas. Galimi ir varginantys teismų maratonai dėl teisėtų lūkesčių pažeidimo ar socialinės grupės diskriminacijos. Tai neišvengiamai sukeltų grėsmę visuomenės saugumui. Pasitarimo dalyviai sutarė, kad tokių biudžeto reformos pasekmių reikia išvengti.


Pareigūnų ir valstybės tarnautojų profesinės sąjungos šiandien kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą ir Vyriausybę, kad būtų sustabdytas įstatymo, mažinančio bazinį pareiginės algos dydį, priėmimas.


 


Pridedami dokumentai:


Lietuvos Valstybės tarnautojus vienijančios profesinės kreipimasis
Valstybės tarnautojus atstovaujančių profesinių sąjungų 2008-12-18 Kreipimasis
Finansų ministerijos raštas Nr. (2,34-02)-5K-0831066)-6K-0814294[1d]
Finansų ministerijos raštas Nr. (2,34-02)-5K-0831066)-6K-0814294[2d]
Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios  Tarybos kreipimasis


 


Kontaktinis asmuo:


Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkas


Gintautas Lagunavičius


mob. +370 676 41064, +370 683 39594
el. pašto adresas: gintautas.lagunavicius@gmail.com


Smulkiau: http://www.vrsps.lt/

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!