Estai rengia protestą prieš profsąjungoms nepalankų įstatymo projektą ir prašo lietuvių pagalbos

Estijos profsąjungų nuomone, minėtu įstatymo projektu siekiama iš įmonių išstumti profesines sąjungas nepriklausomus profsąjungų įgaliotus atstovus pakeičiant palankiais darbdaviams atstovais. Pastarieji, nors ir bus renkami bendruose kolektyvų susirinkimuose, tačiau neturės nei lėšų, nei žinių, kad galėtų tinkamai atstovauti darbuotojų interesams.


Tą pačią dieną Estijos profesinės sąjungos EAKL ir TALO prieš Ministrų kabineto posėdį rengia piketą prie šalies vyriausybės pastato.


Pasak Estijos profesinių sąjungų EAKL pirmininko Harri Taliga, rengdama darbuotojų įgaliotąjį asmenį reglamentuojantį įstatymo projektą, Socialinių reikalų ministerija vadovavosi tik siaurais darbdavių interesais. Be to, naujojo įstatymo projektas prieštarauja Tarptautinės darbo organizacijos konvencijoms Nr. 98 ir 135 taip pat Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai dėl bendros darbuotojų informavimo ir konsultavimo sistemos sukūrimo Europos Bendrijoje.


„Jei  toks įstatymas  bus priimtas –  tai reikš lygiateisiško darbuotojų ir darbdavių dialogo pabaigą“, – teigia H.Taliga.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!