Tarptautinės profesinių sąjungų aktualijos

  • Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) praneša, kad po kvietimo narėms nominuoti asmenis į ETUC vadovus 2019-2023 m. palaikymo iš nacionalinių profesinių sąjungų centrų sulaukė dabartinis generalinis sekretorius Luca Visentini. LPSK taip pat palaikė jo kandidatūrą. Priminsime, kad kitas ETUC kongresas vyks šių metų gegužę Vienoje, Austrijoje.

  • Europos profesinių sąjungų konfederacija ruošiasi informacinei kampanijai, skirtai stiprinti kolektyvines derybas Europos Sąjungoje. Šiame etape renkami duomenys apie dabartinę kolektyvinių derybų situaciją kiekvienoje valstybėje ir bus siekiama išgryninti svarbiausius bendrus prioritetus Europos darbuotojams. Taip pat per kovą vyksiantį ETUC vykdomąjį komitetą planuojama pasirašyti Europos profesinių sąjungų poziciją atspindinčią rezoliuciją. Daugiau apie kampaniją galite perskaityti čia.

  • Sausio 8-9 d. visoje Indijoje vyksta masinis streikas, palaikomas Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC), dėl bloginamų darbo sąlygų. Indijos profesinių sąjungų teigimu, dabartinė vyriausybė sudaro naujų kliūčių kolektyvinėms deryboms ir juda link socialinio draudimo privatizacijos. Pažymėtina, kad atitikimas tarptautiniams darbo standartams Indijoje prastėja dar nuo 2014 m. Daugiau apie tai čia.

  • Sausio 19 d. Vengrijos profesinės sąjungos rengia nacionalinį streiką, protestuodamos dėl Darbo kodekso pakeitimų. Pavyzdžiui, darbdaviai per metus gali reikalauti darbuotojų dirbti apie 400 valandų viršvalandžių. Prieš „Vergijos įstatymu“ pramintą dokumentą dar gruodį prie Vengrijos Parlamento protestuoti susirinko apie 10 tūkst. žmonių. Daugiau čia.

  • Nuo šių metų pradžios pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai iš Austrijos perėmė Rumunija. Jos oficialūs prioritetai: konkurencingumo gerinimas; vidaus saugumo stiprinimas; bendrų Europos vertybių skatinimas; kova su rasizmu, ksenofobija, antisemitizmu, netolerancija. Daugiau apie tai rasite čia.

  • Naujas Europos profesinių sąjungų instituto (ETUI) tyrimas parodė, kad apie 8 proc. vėžio atvejų Europos Sąjungoje yra susiję su darbo sąlygomis: 12 proc. atvejų – tarp vyrų ir 7 proc. – moterų. Daugiau čia.

  • Europos policijos sąjunga (EPU) paskelbė, kad Rumunijos policijos profesinė sąjunga (SNPPC) vasario 7-8 d. Bukarešte planuoja protestus dėl netenkinančių teisėsaugos pareigūnų tarnybos sąlygų.

Parengė Vaiva Sapetkaitė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!