8 proc. vėžio atvejų ES – dėl darbo sąlygų

Europos profesinių sąjungų instituto (ETUI) tyrimas parodė, kad apie 8 proc. vėžio atvejų Europos Sąjungoje yra susiję su darbo sąlygomis: 12 proc. atvejų – tarp vyrų ir 7 proc. – moterų.

Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) konfederacinė sekretorė Esther Lynch teigia, kad ši problema vis dar nuvertinama: „Profesinio vėžio atvejų lygis turi tapti žadintuvu darbdaviams, sveikatos ir saugumo atstovams ir vėžio problematikos tyrėjams. Būtina pažvelgti naujai į šias problemas ir kaip jų išvengti.“

E. Lynch atkreipia dėmesį, kad profesinis vėžys dar dažnai matomas vien kaip vyrų dominuojamų tradicinių industrijų bėda, vis tik tai ne tiesa. Tiesiog dažnai tinkamai neįvertiname darbo sąlygų moterų dominuojamose srityse, kur taip pat susiduriama su negatyviu cheminiu, fiziniu ar biologiniu poveikiu. Apie tai stokojame ir žinių.

ETUI vertinimu, viena iš sričių, kuriai būtinas didesnis dėmesys, yra ilgų darbo valandų ir naktinio darbo ryšys su krūties vėžiu. Taip pat pabrėžiama, kad pamaininis darbas, sutrikdantis „kūno laikrodį“, ir sėdimas darbas nuolat identifikuojamas prisidedantis prie vėžio atvejų. Be to, pažymėtina, kad daugėja įrodymų, jog darbo keliamas stresas taip pat netiesiogiai prisideda prie profesinio vėžio išsivystymo.

Pagal Europos profesinių sąjungų konfederacijos ir Europos profesinių sąjungų instituto infromaciją parengė Vaiva Sapetkaitė

 

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!