S.liekis: nors ir mažas lašas, bet vis į teigiamą pusę

Gruodžio 1 d. Seimas priėmė Valstybinių šalpos išmokų įstatymo pataisas, pagal kurias iki 1 proc. šalpos išmokoms mokėti skirtų lėšų bus skiriama socialinį darbą dirbančių darbuotojų užmokesčiui padidinti.


 


Bendrai šalpos išmokų administravimui galės būti skiriama iki 4 proc. šioms išmokoms mokėti skirtų lėšų. Taip pat turės įtakos Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo pataisos, pagal kurias piniginei socialinei paramai administruoti iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams skiriama 4 procentai socialinei pašalpai ir kompensacijoms skirtų lėšų, iš jų socialinį darbą dirbančių darbuotojų darbo užmokesčiui padidinti – 1,5 procento socialinei pašalpai ir kompensacijoms skirtų lėšų.


 


Klaipėdos krašto socialinių darbuotojų asociacijos pirmininkas Saulius Liekis (nuotr.) šią Socialinės apsaugos ir darbo iniciatyvą vertina teigiamai: „nors tai ir mažas lašas, bet vis į teigiamą pusę“. Pasak jo, socialinių darbuotojų darbo krūviai yra gerokai padidėję ir vis dar auga.


 


Anksčiau tai, kas dabar įtvirtinta įstatymu, nuo vasario 1 d. buvo įforminta tik kaip rekomendacijos savivaldybėms. S.Liekio teigimu, galimybe mokėti padidintus atlyginimus socialiniams darbuotojams pasinaudojo tik devynios savivaldybės (Jonavos, Molėtų, Prienų, Raseinių, Skuodo, Tauragės, Trakų, Ukmergės ir Vilkaviškio). Likusi 51 savivaldybė šia teise nepasinaudojo, pasiteisindamos tuo, kad esą ženkliai trūko lėšų socialinėms išmokoms ir kompensacijoms mokėti.


 


Su tuo nenorėjo sutikti Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas, kuris ėmėsi veksmų dėl mažų socialinių darbuotojų atlyginimų. Komiteto pirmininko Rimanto Jono Dagio pasirašytame rašte Savivaldybių ir Socialinių darbuotojų asociacijoms teigiama, kad 2011 m. kelis kartus papildomai skiriant valstybės biudžeto specialias tikslines dotacijas savivaldybių biudžetams socialinėms išmokoms ir kompensacijoms mokėti, buvo papildomai skiriama ir šiai paramai administruoti.



Įstatymo pataisos palies apie 7000 žmonių. Vidutinis socialinio darbuotojo atlyginimas šiuo metu yra 1445, o socialinio darbuotojo padėjėjo – 1005 litai.


 


Šie pakeitimai galios iki 2012 m. gruodžio 31 d.


 


(RMP)


www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!