Lšps: mažėjant mokinių – daugėja mokytojų

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas Audrius Jurgelevičius teigia, jog esant tokioms tendencijoms, mažėja mokytojų krūviai, ir jiems išgyventi darosi vis sunkiau.


„Jei mokinių mažėja, mokyklos uždaromos, mokytojų turi natūraliai mažėti. (…) Bet mažėjant mokinių, mokytojų daugėja. Tai reiškia, kad mažėja dirbančių mokytojų krūviai ir jie uždirba mažiau“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo jis.


A.Jurgelevičiaus duomenimis, 2010-2011 mokslo metais mokinių sumažėjo beveik 25 tūkstančiais, neliko 43 mokyklų, tuo metu mokytojų skaičius išaugo 344.


Jis teigia įžvelgiantis čia „grėsmingas tendencijas“ – kad patyrusius aukštos kvalifikacijos mokytojus norima keisti nepatyrusiais jaunais, kurie aukštesnės ugdymo kokybės esą negarantuoja. Taip pat ilgiau mokyklose dirbantiems mokytojams esą mažinamas pamokų krūvis jį atiduodant naujai priimamiems pedagogams.


LŠPS pirmininko pavaduotojas Romas Turonis savo ruožtu pateikė pasiūlymų, kaip būtų galima spręsti vaikų mažėjimo problemą ne mokytojų sąskaita. Jis siūlo sumažinti privalomą vaikų skaičių klasėse, grąžinti į mokyklas jų nebaigusių suaugusiųjų arba nuo moksleivių krepšelio likusias lėšas panaudoti išankstinėms mokytojų pensijoms.


Profsąjungos antradienį išsakė nepasitenkinimą ir tuo, kad pagal naują tvarką prieš prasidedant mokslo metams mokyklose, anot jų, kyla „erzelis“, kai mokytojai turi pasidalinti krūvius.


„Profsąjungos ne kartą siūlė išeitį – nustatyti pamokų skaičių, kuris turėtų būti garantuotas pagal standartinę darbo sutartį dirbančiam mokytojui. Tas pasiūlymas atmestas be jokių argumentų“, – tvirtino LŠPS pirmininkas.


Pedagogų atstovai kritikavo ir tai, jog kol kas nenorima mokyklų vadovams palikti tik vadybinių funkcijų, neleidžiant jiems vesti pamokų.


„Vadovas, dirbdamas pagal dvi darbo sutartis, nei vienoje, nė kitoje srityje negali pasiekti kokybiškų rezultatų“, – įsitikinęs A.Jurgelevičius.


LŠMPSF pirmininkė Rūta Osipavičiūtė kritikos pažėrė ir dėl naujos mokyklų vadovų skyrimo tvarkos, kai į konkurso komisiją įtraukiamas vienas pedagogas ir du tėvų atstovai, dėl mokyklų vadovų savivalės esą neteisingai skirstant krūvį pedagogams, taip pat dėl ketinimų keisti mokytojų kvalifikacijos kėlimo tvarką.


A.Jurgelevičius sako besitikintis, kad šie klausimai bus išspręsti derantis su valdžia dėl šakos kolektyvinės sutarties.


„Pagrindinis reikalavimas – ir tikimės, kad jis vis dėlto bus išgirstas ir prasidės procesas – derybos dėl šakos kolektyvinės šakos sutarties, kur būtų galima aptarti visus tuos klausimus. Ministras išreiškė raštu pasiryžimą pradėti derybas, ir mes tikimės, kad ateinantys mokslo metai bus didesnis ar mažesnis žingsnis susitarimo link“, – teigė jis.


 


Žiniasklaidos pranešimai:


http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2011-08-30-pedagogu-profsajungos-mazejant-mokiniu-mokytoju-daugeja/67938


http://www.alfa.lt/straipsnis/12292659/Profsajungos..mazejant.mokiniu..daugeja.mokytoju=2011-08-30_14-16/


http://www.alfa.lt/straipsnis/12292681/Svietimo.ministras..dalis.bedarbiu.mokytoju.galetu.tapti.darzeliu.aukletojais=2011-08-30_15-35/


 


 


BNS ir LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!