Marijampoliečių pergalė – savivaldybė grąžins atlyginimo nepriemoką

Ilgą laiką atsirašinėjusi, neva nėra pinigų, savivaldybė rado lėšų išmokėti darbo užmokesčio nepriemokai už 2009 m. rugsėjo mėnesį ikimokyklinių įstaigų darbuotojams.  Dėl išlaidų karpymo priemonių šiais metais bus bandoma susitarti.


2010 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme savivaldybėms yra numatytos papildomos lėšos pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio lėšų trūkumui kompensuoti dėl darbo užmokesčio mažinimo nuo 2009 m. spalio 1 d. (t. y., darbo užmokesčio trūkumui kompensuoti už 2009 m. rugsėjo mėnesį, nes pagal Darbo kodekso nuostatas įspėti apie darbo užmokesčio mažinimą reikia prieš mėnesį, todėl rugsėjį darbuotojams darbo užmokestis negalėjo būti mažinamas. Marijampolės savivaldybė išmokėjo darbo užmokesčio nepriemoką už 2009 m. rugsėjo mėnesį bendrojo lavinimo mokyklų pedagogams, tačiau ikimokyklinių įstaigų darbuotojams šioms reikmėms lėšos nebuvo skirtos.


Marijampolės švietimo darbuotojų profesinės sąjunga prie savivaldybės surengė ikimokyklinių įstaigų darbuotojų piketą, kuriuo buvo reikalaujama nustatyti konkretų terminą, kada ikimokyklinių įstaigų darbuotojams bus išmokėta darbo užmokesčio nepriemoka už 2009 m. rugsėjo mėnesį.


Apie piketą buvo paskelbta ketvirtadienį, o jau penktadienį posėdžiavęs tarybos švietimo ir kultūros komitetas nusprendė atitaisyti darželių auklėtojams padarytą skriaudą.  Tačiau profesinės sąjungos atstovai nutarė, kol pinigų nebus piniginėje, politikų pažadais netikėti. Piketas surengtas tuo metu, kai savivaldybės tarybos nariai rinkosi į posėdį.


Ironiškai atrodė vienos savivaldybės valdininkės skaičiavimas, kiek į piketą susirinko žmonių, ar jų skaičius atitinka įstatyme numatytą (pagal įstatymą, jei piketuotojų yra ne daugiau 9, nereikia gauti išankstinio leidimo akcijai).  Kai praeitų metų rugsėjį reikėjo prižiūrėti,  kaip laikomasi Darbo kodekso reikalavimų, valdininkė neskaičiavo kiek darbuotojai neteks sąžiningai uždirbtų litų. Kažin, ar ne ta pati valdininkė reikalavo iš darželių vadovių nemokėti auklėtojoms ir kitiems darbuotojams įstatymiškai jiems priklausančių pinigų?


Nekaip atrodė ir Marijampolės meras V. Brazys, kai piketuotojai jį kamantinėjo, kodėl reikalaujama eiti nemokamų atostogų, o kartais ir dirbti tuo metu. „Tai neikite, jei nenorite tų nemokamų atostogų“, – kalbėjo meras, prieš tai iniciavęs sprendimus, kuriais gerokai apkarpomi ikimokyklinių įstaigų biudžetai.


Pasak Marijampolės švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Egidijaus Miliešino, akcija parodė, kad savivaldybės politikai bijo viešumo. „Visi tarybos nariai prieš piketuotojus ir žurnalistus mušėsi į krūtinę, jog teisybė bus atstatyta ir darbuotojai atgaus savo uždirbtus pinigus. Tačiau tam reikėjo sukelti, nors ir nedidelį, bet viešą triukšmelį.  Iki to visi žodiniai ir raštiški prašymai bei reikalavimai laikytis įstatymų atsimušdavo kaip žirniai į sieną“, kalbėjo E. Miliešinas.


 


 


Marijampolės švietimo darbuotojų profesinės sąjungos informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!