Seimas pritarė sumažintam biudžetui


Konservatorius Jurgis Razma tikino, kad biudžetiniams darbo užmokestis sumažės labai nedaug: „Mokytojams algos ir po šio mažinimo dar bus didesnės negu buvo praėjusiais metais“.


Socialdemokratas Andrius Šedžius piktinosi, kad per pirmąjį pusmetį į biudžetą buvo surinkta 7 mlrd. litų, o skolos jau siekia 9 mlrd. litų: „Valstybė gramzdinama į skolas“. 


Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis pasigedo konkretesnės valstybės išlaidų išklotinės, kurią išanalizavęs Seimas galėtų priimti sprendimus dėl valstybės išlaidų mažinimo.


Į valstybės biudžetą dabar planuojama gauti 20,814 mlrd. litų pajamų (gegužę patvirtintas planas – 22,879 mlrd. litų) ir patirti 25,635 mlrd. litų išlaidų – tiek, kiek ir buvo planuota gegužę. Biudžeto išlaidos pajamas viršys 4,821 mlrd.litų.


Grynojo skolinimosi limitas didinamas nuo 5,85 mlrd. litų iki 9,56 mlrd. litų. Lietuva vidaus ir užsienio rinkose jau yra pasiskolinusi apie 7 mlrd. litų. Iki metų pabaigos dar reikės pasiskolinti 3-4 mlrd. litrų.


Iš mokesčių pajamų dabar planuojama surinkti 12,956 mlrd. litų, o ne 14,966 mlrd. litų, kiek buvo planuota pirmą kartą biudžetą tikslinant gegužę.


Gyventojų pajamų mokesčio į valstybės biudžetą ketinama surinkti apie 30 mln. litų mažiau, pelno mokesčio – 392 mln. litų, pridėtinės vertės mokesčio – 1,166 mlrd. litų, akcizų – 351 mln. litų.


Nacionalinio biudžeto pajamos mažinamos apie 2,033 mlrd. litų iki 24,701 mlrd. litų, o išlaidos, įskaitant ir įmokas „Sodrai“, – 186,9 mln. litų. 


Mokinio krepšelis iki šių metų rugpjūčio 31 dienos bus 3,738 tūkst. litai, o nuo rugsėjo 1-osios sumažės iki 3,635 tūkst. litų.


Biudžeto išlaidos mažinamos, nes mažiau atlyginimų bus išmokėta valstybės politikams, teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės ir statutiniams tarnautojams bei biudžetinių įstaigų darbuotojams – Seimas jau priėmė pataisas dėl šių asmenų darbo užmokesčio sumažinimo.


Seimas trečiadienį nuo 19 proc. iki 21 proc. padidino pridėtinės vertės mokestį (PVM), iš kurio planuoja gauti apie 300 mln. litų.


Atsižvelgus į susiklosčiusią situaciją naftos rinkose, ketinama sumažinti akcizą dyzelinui, taip pat iki 2010-ųjų rugpjūčio pabaigos taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą šilumos energijai ir karštam vandeniui.


Pirmą kartą šiais metais biudžetas buvo tikslinamas gegužę – išlaidos tuomet sumažintos daugiau nei 3 mlrd. litų.


 


lrytas.lt ir BNS


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!