Profesinės sąjungos solidarizuojasi dėl Amazonės

Kelias savaites Brazilijoje, Amazonės džiunglėse, besitęsiantys gaisrai yra ne vienos šalies, o globalus iššūkis. To ignoruoti negalima. Svarbiausios tarptautinio profesinių sąjungų judėjimo organizacijos skatina imtis realių veiksmų.

Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) išplatino oficialią poziciją, palaikančią Amazonės gyventojus, kurių nemaža dalis gyvenamų plotų paskendo dūmuose.

Pasak ITUC generalinės sekretorės Sharan Burrow, Brazilijos prezidento Jair Bolsonaro pavojingas aplinkosaugos problemų neigimas prisideda prie ir taip didelės nelaimės aštrinimo. Dėl to ITUC palaiko įvairiose Brazilijos vietovėse vykstančius gausius protestus prieš radikalios dešinės vyriausybės elgesį.

Ilgametis Bolsonaro mokslinio konsensuso dėl žmogaus veiklos sukeltos klimato krizės ignoravimas su jo praktikuojamu galingųjų nebaudžiamumu yra tarsi atviras kvietimas išnaudoti Amazonės išteklius. Jis sistemiškai panaikino aplinkosauginius apribojimus ir sumenkino žmonių teises.

“Aplinkosaugos, darbuotojų, vietinių gyventojų, jaunimo ir kitokie judėjimai susivienija, mes negalime leisti, kad Bolsonaro neadekvatus pasaulio matymas grasintų mūsų planetai. Bolsonaro teigia, kad Amazonė priklauso Brazilijai, bet iš tiesų jis vagia iš savo ir kitų septynių Amazonės šalių gyventojų tarptautinio kapitalo naudai“, – teigia S. Burrow.

Ne veltui, atėjęs į valdžią, Bolsonaro pasirinko kasybos pramonei artimą aplinkos ministrą Ricardo Salles (žmonių vadinamą „anti-aplinkos ministru“), kaltintą, būnant pareigūnu, kasybos įmonių naudai klastojus žemėlapius.

Tuo metu Europos profesinų sąjungų konfederacija (ETUC) išplatino raginimą ES ir tarptautinei bendruomenei aktyviau kovoti su Amazonės naikinimu.

ETUC siūlo:

  • paskelbti visą preliminarų ES-Mercosur laisvosios prekybos susitarimo tekstą, kad pilietinė bendruomenė galėtų aiškiai matyti, ar jame pakankamai dėmesio skiriama Amazonės apsaugai nuo žemės ūkio interesų;

  • į šį susitarimą įtraukti mechanizmus, užtikrinančius realius aplinkosaugos ir darbo standartus;

  • įvertinti aplinkosauginį, socialinį, užimtumo, ekonominį siūlomo laisvosios prekybos susitarimo poveikį ir šiuos vertinimus skelbti viešai;

  • ES privalo reikalauti, kad šie aspektai būtų įtraukti, norint, jog minėta laisvosios prekybos sutartis tarp ES ir Mercosur šalių apskritai būtų pasirašyta.

ETUC ragina, kad ES šalys narės pasinaudotų ES-Mercosur laisvosios prekybos sutarties derybomis ir pareikalautų gerbti Paryžiaus klimato susitarimo principus ir tarptautinę teisę. „Prekyba turi praturtinti visuomenę, o ne padėti ją naikinti“, – pabrėžia ETUC generalinis sekretorius Luca Visentini.

Oficiali ETUC pozicija dėl ES-Mercosur derybų

Parengta pagal Tarptautinės ir Europos profesinių sąjungų konfederacijų informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!