Socialinių teisių ramsčio deklaracijos pasirašymas – naujas etapas Europos socialinėje politikoje

Kaip jau anksčiau rašėme, lapkričio 17 d., Geteburge (Švedija) vyko Europos Sąjungos socialinių reikalų aukščiausiojo lygio susitikimas. Jame dalyvavo ir Europos profesinių sąjungų atstovai iš Belgijos, Švedijos, Lenkijos, Italijos, Čekijos, Estijos, kitų šalių.

Susitikimo metu buvo pasirašyta deklaracija dėl Europos socialinių teisių ramsčio, kuris ateityje taps socialinės politikos įgyvendinimo gairėmis. 

„Šis dokumentas apima 20 pagrindinių principų, sutelkiant dėmesį į lygias galimybes, lankstesnį patekimą į darbo rinką, sąžiningas darbo sąlygas, socialinę apsaugą ir įtrauktį. Ekonominė laisvė ir socialinės teisės yra dvi neatsiejamos to paties medalio pusės“, – teigiama IndustriAll Europe (Europos pramonės profesinių sąjungų) pranešime.

„Europoje didėja dirbančiųjų skurdas, taip pat įtampa ir nesaugumo jausmas, nes žmonės, net ir dirbdami, negali užtikrinti būtiniausių poreikių sau ir savo šeimoms. Europos piliečiai tikisi saugumo, skaidrumo, kokybiško ir stabilaus užimtumo, todėl dabar – pats metas deklaracijoje numatytus socialinės politikos principus pradėti įgyvendinti praktikoje“, – komentuoja IndustriAll Europe generalinis sekretorius Luc Triangle.

Todėl Profesinės sąjungos ragina valstybes nares kryptingai įgyvendinti šio dokumento nuostatas: numatyti konkretų Socialinių teisių ramsčio įgyvendinimo planą ir finansavimą iš Europos Sąjungos fondų; parengti būtinus teisės aktus, visas atsakingas Europos Sąjungos institucijas visapusiškai remti Socialinių teisių įgyvendinimą; parengti Socialinio progreso protokolą, kuriame būtų numatyta, jog socialinės teisės Europoje turi būti ne mažiau svarbios nei ekonominis progresas; palaikyti socialinį dialogą ir profesines sąjungas bei kolektyvines derybas numatant teisingą darbo apmokėjimą ir tinkamas darbo sąlygas. 

 Daugiau apie Europos socialinių teisių ramstį ir 20 jo įgyvendinimo principų rasite čia.

Pagal industriall-europe.eu informaciją  parengė Jūratė Jasiūnienė (Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija)

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!