Pasirašyta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis

Šiandien, lapkričio 6 d., pasirašyta ilgai laukta ir sunkiai pasiekta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinė sutartis. Ją pasirašė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ir šešių šalies profesinių sąjungų atstovai.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius pažymėjo, kad sutartis mokytojus tenkina ne iki galo, bet tai – žingsnis į priekį.

„Jeigu profesinės sąjungos galėtų diktuoti Vyriausybei, sutarties turinys būtų kitoks, o šiandien mes turime tokį sutarties turinį, kokia yra profesinių sąjungų įtaka“, – salė jis.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, ne vienus metus derinta sutartis numato per kelis etapus įvesti etatinį apmokėjimą. Jis turėtų būti pradedamas įvesti nuo 2018 m. rugsėjo, tam kitų metų biudžeto projekte numatyta 20 mln. eurų. Švietimo ir mokslo ministerija skelbė, kad iš viso etatiniam mokytojų darbo užmokesčiui įvesti valstybė 2018–2019 m. papildomai skirs 93 mln. eurų. Iki 2020 metų mokytojų atlyginimas sieks tūkstantį eurų.

Kolektyvinėje sutartyje taip pat numatoma iki kiekvienų metų birželio 1 d. su sutartį pasirašiusiomis profesinėmis sąjungomis aptarti ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimų didinimo galimybes, siekiant iki 2020 m. juos sulyginti su bendrojo ugdymo mokyklų mokytojų darbo užmokesčiu.

Iki 2018 m. rugsėjo 1 d. bus sudaromos galimybės mokytojams mokyti kitus dalykus ir įgyti kitą pedagoginę specializaciją. Sutartyje taip pat kalbama apie kompensacines išmokas iš mokyklos pasitraukiantiems pedagogams. Be kita ko sutarta skatinti mokyklų tinklo optimizavimą ir tobulinti mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisykles.

Ši sutartis neterminuota ir įsigalioja nuo pasirašymo datos.

Tiesa, sutarties kol kas nepasirašė LŠDPS pirmininkas A. Navickas, tačiau sutartis galioja ir be jo parašo.

Kolektyvinio susitarimo pasirašymo transliaciją galite peržiūrėti čia:

Audriaus Jurgelevičiaus komentarą apie sutartį galite išklausyti čia:

Visą sutartį rasite čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!