Subliuškęs mitas – didesnis lankstumas naujų darbo vietų nekuria

Naujoje Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) užimtumo prognozių apžvalgoje konstatuojama, kad, skirtingai nei mėgstama teigti, paprastesnis darbuotojų atleidimas naujų darbo vietų nekuria.

Net liberaliam požiūriui atstovaujanti EBPO prieina prie išvados, kad toks dirbančiųjų socialinės saugos sumenkinimas ilguoju laikotarpiu naujų darbo vietų skaičiui žymesnio poveikio nedaro. Vadinasi, liberalizavus darbo santykius, ypač atleidimą, pabloginama samdomų darbuotojų padėtis, nors reikšmingesnės naudos ekonomikai tai neatneša.

Kitaip tariant, analizėje paneigiamas vienas pagrindinių už itin liberalius darbo santykius pasisakančiųjų argumentų.

Kaip remdamasis EBPO duomenimis aiškina internetinis portalas „Social Europe“, praėjus porai metų po darbuotojų padėtį bloginančių pokyčių įvedimo, pastebima, kad stebėtuose sektoriuose ne tik dažniausiai ne padaugėja, bet ir sumažėja darbuotojų. Negana to, likusieji neretai turi tenkintis mažesniais atlyginimais. Tai perfrazuoti galima taip: kai darbuotojas nesijaučia saugus dėl savo darbo vietos, juo lengviau manipuliuoti ir įtikinti dirbti už mažesnį atlyginimą.

Trumpuoju laikotarpiu tai gali itin skaudžiai atsiliepti samdomiems darbuotojams. Juk atleidimas vyksta kur kas greičiau nei samdymas, vadinasi, net profesionalai rizikuos porą mėnesių ar daugiau praleisti be darbo ir tenkintis bedarbio pašalpomis.

Situacija dar nedėkingesnė, jei darbo santykiai liberalizuojami ekonominio nuosmukio metu. Remiantis EBPO pastebėjimais, sumažintas darbo vietų skaičius negrįžta į buvusį lygį net praėjus keletui metų po atleidimo sąlygų palengvinimo.

Parengta pagal portalo „Social Europe“, EBPO informaciją.

 

Originalų straipsnį (angliškai) galite rasti čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!