ITUC Tarptautinės jaunimo dienos proga: „Prisijunkite prie profsąjungos – kurkite ateitį“

Minint Tarptautinę jaunimo dieną, Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) jaunimo komitetas mato išskirtinę galimybę profesinių sąjungų judėjimui atsinaujinti.

ITUC Jaunimo komitetas, teigia, kad gyvename krititiniais laikais – vienas po kito vykstantys pokyčiai nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu mūsų visuomenes daro vis labiau susiskaldžiusias. “Vis tik mes nesiruošiame būti tik pasyviais žiūrovais. Mes dirbame tam, kad sukurtume naują, teisingesnį pasaulį, kuris remiasi naujuoju socialiniu kontraktu, priimtu 5-ajame ITUC pasauliniame kongrese.

Mes esame socialinių, ekonominių ir klimato pokyčių priešakinėje linijoje. Mes esame:

  • „Šešėliniai“ darbuotojai be socialinės apsaugos.
  • Platformų darbuotojai su žemais atlyginimais ir be mus ginančių įstatymų.
  • Migrantai darbuotojai be teisės jungtis į asociacijas.
  • Moterys darbuotojos, reikalaujančios sustabdyti smurtą ir priekabiavimą.
  • Pramonės darbuotojai, kovojantys už saugą ir sveikatą darbe.
  • LGBTQIA+ darbuotojai, reikalaujantys žmogaus teisių laikymosi.

Kai mūsų bendruomenėms kyla pavojus, dažnai esame pirmieji, kurie išeina į gatves ir pasipriešina antidemokratinėms jėgoms. Kviečiame jaunus darbuotojus prisijungti prie beveik 200 milijonų jaunų ITUC narių: prisijunkite arba įkurkite profsąjungą ten, kur dirbate. Geriausias atsakas į izoliaciją ir neviltį dėl ekonominės situacijos – bendruomenė ir kolektyvinė veikla profesinių sąjungų judėjime!

Kviečiame vyriausybes ir darbdavius laikytis Tarptautinės darbo organizacijos rekomendacijų dėl kokybiškų stažuočių, priimtų šių metų Tarptautinėje darbo konferencijoje, bei įsipareigoti atlikti teisingą perėjimą prie aplinkai drugiškesnės ekonomikos, siekiant išsaugoti pasaulį, kuriame įmanoma gyventi.

Kad išspręstume opiausias pasaulio problemas, jauni darbuotojai jau šiandien turi būti įtraukti kaip lygiaverčiai partneriai ir lyderiai. Kviečiame profesines sąjungas atgaivinti esamas jaunimo struktūras, kurti naujas ir integruoti jaunus darbuotojus į profsąjungų sprendimų priėmimo procesus. Ten, kur profesinės sąjungos tai padarė, matoma ženkli pažanga profsąjungų atsinaujinime, pavyzdžiui:

  • Čilėje studentų aktyvistai įkūrė didžiausią greito maisto profsąjungą šalyje, susiderėjo dėl vienos iš nedaugelio kolektyvinių sutarčių „Starbucks“ kavinių tinkle, veikiančiame visame pasaulyje;
  • Vokietijoje viešojo sektoriaus profesinės sąjungos trečdaliu padidino narių įsitraukimą, sukurdamos tvirtą jaunimo atstovavimo struktūrą regioniniu lygmeniu ir investuodamos į profesinių sąjungų mokymus;
  • Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, ištikus Covid-19 pandemijai, jauni profsąjungų nariai padėjo greitai persiorientuoti į skaitmeninį darbą;
  • JAV naujoji darbuotojų karta buriasi į profsąjungas tokiose įmonėse, kaip „Starbucks“ ir „Amazon“, atvirai nusiteikusiose prieš profsąjungas ir uždirbančiose milijardus iš jaunų darbuotojų išnaudojimo.

Naujas socialinis kontraktas, teisingas perėjimas prie žaliosios ekonomikos ir stipresnis profesinių sąjungų judėjimas reikalauja, kad profesinės sąjungos būtų energingos, kūrybingos ir mąstančios strategiškai. Būtent tokie yra jauni profesinių sąjungų nariai. Mes nelaukiame, kol pamatysime, kaip atrodo kitas skyrius; mes rašome jį kartu!”

 

 

Parengta pagal ITUC Jaunimo komiteto pranešimą

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!