„Achemos” darbuotojų iššūkiai pristatyti tarptautinėje konferencijoje

Gegužės 1-osios išvakarėse, balandžio 28-30 dienomis, Tbilisyje, Gruzijoje, vyko pasaulinė solidarumo konferencija, kurios tema buvo „Profesinių sąjungų tarptautiškumas šiandien“. Joje dalyvavo per 300 profesinių sąjungų atstovų iš beveik 30 šalių. Joje, be garbių pranešėjų pasisakymų, vyko diskusijos, seminarai. Renginyje kalbėta apie profesinių sąjungų judėjimo perspektyvas geopolitiniame, karinių konfliktų kontekste, profesinių sąjungų akcijų bei internetinių solidarumo kampanijų reikšmę, profesinių sąjungų veiklos bei teisių užtikrinimą. Ypatingas dėmesys buvo skirtas jautrių pasaulio regionų darbuotojų teisėms: kalbėjo atstovai iš Ukrainos, Baltarusijos, Mianmaro, Irano, Palestinos bei Izraelio.

Konferencijoje savo patirtimi dalinosi ir Achemos darbuotojų profesinės sąjungos (ADPS) pirmininkė Birutė Daškevičienė. Ji kalbėjo apie 2022 m. Achemos darbuotojų streiko metu organizuotą „Labourstart” peticiją, kuria siekta surinkti parašus dėl kreipimosi į AB „Achema” akcininkus bei vadovus, kad jie atsižvelgtų į streiko reikalavimus bei darbuotojų prašymus pradėti kolektyvines derybas. Tąkart peticija surinko beveik 6000 parašų iš viso pasaulio.

B. Daškevičienė atkreipė konferencijos dalyvių dėmesį į sunkumus, su kuriais susiduria profesinės sąjungos mūsų šalyje, organizuodamos streiką. Darbo kodekse reglamentuojama griežta streikų organizavimo tvarka sudaro daug kliūčių darbuotojams pasinaudoti šia teisėta priemone ginti savo interesus, ir streiko organizavimas tampa sudėtinga, titaniškų pastangų reikalaujančia procedūra.

„Negana to, darbdaviai apsunkina streiko eigą, naudodami įvairias darbuotojų spaudimo priemones. Štai „Achemos” streiko metu darbdavys siūlė streikuojantiems darbuotojams mokėti dvigubus ar trigubus atlyginimus, kad jie nutrauktų streiką ir grįžtų dirbti. Mano žinomis, tokia neigiama darbdavio praktika dar neturėjo precedento net tarptautiniu mastu”, – pažymėjo ADPS pirmininkė.

Anot Lietuvos atstovės, renginys buvo puiki terpė užmegzti kontaktus su visame pasaulyje veikiančiais profesinių sąjungų lyderiais, numatyti galimas bendradarbiavimo kryptis bei pasisemti gerosios profesinių sąjungų patirties.

Pažymėtina, kad svarbus Tbilisiyje vykusios konferencijos akcentas buvo Norvegijos profesinių sąjungų judėjimo skirtas kasmetinis Arthur Svensson prizas už profesinių sąjungų teisių stiprinimą. Šiemet šis prizas skirtas Elizabeth Tang, Tarptautinės namų ūkio darbuotojų federacijos generalinei sekretorei. Deja, ji pati negalėjo šio prizo atsiimti, nes visai neseniai buvo suimta Honkonge.

Be to, konferencijos dalyviai prisijungė prie Gruzijos „Wolt“ kurjerių streiko ir eisenos iki Gruzijos parlamento, reikalaujant padidinti kurjerių atlyginimą bei nustatyti aiškią darbo apmokėjimo sistemą.

„LabourStart” pasaulines solidarumo konferencijas rengia nuo 2008 m. Ankstesnės konferencijos vyko Londone, Vašingtone, Hamiltone (Ontarijas), Stambule, Sidnėjuje, Berlyne ir Toronte. Didžiausioje iš jų, vykusioje 2014 m., Berlyne, dalyvavo 450 dalyvių.

Konferencijose gali dalyvauti gali bet kuris profesinių sąjungų narys.

Nuotr. B. Daškevičienė su „Labourstart” redaktoriumi Eric Lee.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!