Studija: profesinėms sąjungoms – esminis vaidmuo dėl algoritmų skaidrumo darbo pasaulyje

Darbuotojai ir jų atstovai visame pasaulyje susiduria su algoritmais pagrįsta automatizacija darbovietėse, kai daugėja automatiškai atliekamų procesų organizuojant darbą. Tai kuria naujas stebėsenos formas ir galimai kenkia darbuotojų teisėms.

Naujoje Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) inicijuotoje ir AlgorithmWatch atliktoje studijoje profesinės sąjungos raginamos koncentruotis į praktinius patarimus ir konkrečių gairių kūrimą, kad profesinių sąjungų atstovai bei derybininkai būtų įgalinti spręsti automatizacijos iššūkius.

Studijoje nagrinėtas profesinių sąjungų atsakas į šį besiplečiantį reiškinį darbovietėse. Pavyzdžiai – iš 26 valstybių.

Profesinės sąjungos pripažįsta, kad skaidrumas ir atskaitomybė gali padėti suvaldyti rizikas, kylančias dėl automatizacijos darbovietėse“, sako dr. Anne Mollen, pagrindinė studijos autorė. Kol kas daugiausia dirbama dėl etinių gairių bei principų suformulavimo ir gilinimosi, kaip automatizacija veikia darbo pasaulį. Kitas žingsnis – pagreitinti konkrečių praktikoje pritaikomų įrankių, padedančių darbuotojų atstovams, kūrimą.

Atėjo laikas kurti daugiau mainų tarp profesinių sąjungų ir paremti jas siekiant, kad automatizacija dirbtų darbuotojų naudai, – sako ITUC generalinio sekretoriaus pavaduotojas Owen Tudor. – Sukurtas tvirtas profesinių sąjungų principų ir politikų rinkinys, suteikiantis gerą pagrindą prasmingam darbuotojų interesų įtraukimui į šias diskusijas. Sąjungos gali derėtis dėl algoritminių sistemų planavimo, vystymo ir įgyvendinimo, vis tik vyriausybės privalo užtikrinti reguliacinę ir politinę aplinką ir paremti, o darbdaviai privalo būti pasirengę derėtis.“

Pasak jo, reikiakurti konkrečias sistemas ir mechanizmus, įgyvendintinus įmonių lygiu, maksimizuoti pozityvius rezultatus, užtikrinti, kad nauda būtų dalinamasi, bei vengiama rizikų saugumui ir sveikatai, nekelti nepagrįstų reikalavimų darbuotojams bei vengti kito potencialiai pavojingo poveikio.

Studijoje pažymima, kad profesinių sąjungų mainai dėl veiksmingų strategijų galėtų tapti svarbiu įrankiu ateityje. Kai algoritminė vadyba savo prigimtimi veikia įdarbinimo sąlygas ir pobūdį, to keliamos rizikos negali būti nuvertinamos.

Originalus straipsnis čia (angl.).

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!