Po 15 metų atkurtos saugumo patikros pavojingai technikai

Nepriklausoma dalies pavojingų mechanizmų saugumo patikra taps privaloma, taip numatoma naujai tarp Europos Parlamento ir Europos Sąjungos Tarybos sutartame ES lygio reglamentavime.

​Didelės rizikos technikai vėl bus privalomas trečiosios šalies vykdomas saugos patikrinimas, kuris buvo panaikintas 2006 m., kada Europos Komisija siekė dereguliacijos (geriau žinoma kaip Geresnio reglamentavimo iniciatyva). „Eurostat“ duomenys rodo, kad po to mašinų sužeistų darbuotojų skaičius Europoje išaugo.

Dėl to dabar bent 6 kategorijų mašineriją vėl bus privaloma tikrinti trečiajai šaliai, o prireikus EK galės į šį sąrašą pridėti daugiau įrengimų.

Dirbtinis intelektas

Svarbu pažymėti, kad trečiųjų šalių patikra bus taikoma ir pavojingai technikai, naudojančiai dirbtinį intelektą, dėl ko jau yra įvykę incidentų darbovietėse.

Paminėtina, kad ES šalys narės privalės pagerinti ataskaitų teikimą dėl avarijų, susijusių su mechanizmais. Vėliau, remiantis surinkta statistika, daugiau mechanizmų bus įtraukta į privalomų patikrų sąrašą.

Nors profesinės sąjungos siekė, kad daugiau techninių įrengimų kategorijų būtų privaloma nepriklausoma patikra, vis tik ir dabartinis reguliavimas yra žingsnis teisinga kryptimi.

Anot Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinės sekretorės pavaduotojo Claes-Mikael Stahl, 2006 m. sprendimas panaikinti visas privalomas trečiųjų šalių atliekamas saugumo patikras aukštos rizikos įrenginiams buvo pagrįstas veikiau dešiniąja ideologija, o ne praktiniu požiūriu į darbuotojų saugumą.

„Džiugu, kad Europa vėl turi taisykles, paremtas siekiu saugoti gyvybes, o ne taupyti pinigus“, – sako jis.

„IndustriAll Europe“ generalinio sekretoriaus pavaduotoja Isabelle Barthès akcentuoja, kad saugių darbo vietų užtikrinimas ir rizikų prevencija yra esminiai profesinių sąjungų prioritetai. Dėl to naujas reglamentavimas, padėsiantis suvaldyti rizikas, susijusias ir su dirbtinio intelekto technologijomis, yra sveikintinas.

„Gaila, kad Europos Sąjungos Tarybai ir Europos Parlamentui pavyko apriboti nepriklausomus išorės saugumo patikrinimus tik tam tikroms mechanizmų kategorijoms. Tai prieštarauja originaliam EK siūlymui, siekusiam užtikrinti visiškai saugią darbo aplinką, dirbant su aukštos rizikos mechanizmais, – pažymi ji. – Dėl to profesinės sąjungos išliks budrios, siekdamos įtraukti naujas kategorijas, kurioms reikalingas privalomas nepriklausomas saugumo patikrinimas. Jei norime, kad žmonės naudotųsi dirbtiniu intelektu, turime užtikrinti, jog tai garantuotų naudą ir kompanijoms, ir darbuotojams, o ne sukeltų naujų rizikų.“

Daugiau:

Sužeidimų skaičiaus išaugimas po panaikintų nepriklausomų saugumo patikrinimų didelės rizikos mechanizmams

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!