Vyriausybės kompromisas dėl MMA bus pristatomas Trišalėje taryboje

Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vyriausybei siūlo minimalią mėnesio algą (MMA) nuo kitų metų padidinti 110 eurų iki 840 eurų (iki mokesčių), o neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) – 85 eurais iki 625 eurų.

„Mes, profsąjungos esame įsitikinę, kad buvo ir yra visos prielaidos didinti MMA tiek, kiek pagal sutartą formulę iš pradžių siūlė Lietuvos bankas – tai yra iki 888 eurų. Dabar gi Vyriausybė iš esmės nusprendė tą įsipareigojimą padalinti tarp savęs ir darbdavių, o tai galima traktuoti kaip paramą verslui“, – BNS teigė profsąjungų atstovė.

Pasak jos, jei Vyriausybė pritars siūlymui MMA didinti iki 840 eurų, NPD – iki 625 eurų, tai iš esmės atitiks pradinį Lietuvos banko siūlymą. „Tie skaičiai daugmaž atitinka beveik tą pačią sumą į rankas, ką Lietuvos bankas iš pat pradžių siūlė, tik tas įsipareigojimas yra padalintas tarp darbdavio, kuris turi didinti algą iki 840 eurų, ir tarp mokestinės naštos mažinimo per NPD dydį“, – pridūrė I. Ruginienė.

Profesinės sąjungos prieš diskusijas dėl MMA Trišalėje taryboje siūlė ją didinti mažiausiai 19 proc. iki 871 euro, vėliau rugsėjį Lietuvos bankui (LB) atnaujinus skaičiavus laikėsi pozicijos, kad ji turėtų augti 21,6 proc. iki 888 eurų.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, pasiūlymas dėl MMA kaip kompromisinis dabar bus teikiamas Trišalei tarybai, o joje neradus susitarimo MMA didinimas būtų įteisintas Vyriausybės nutarimu.

„Jeigu Vyriausybė priėmė sprendimą, kokia prasmė dabar eiti į Trišalę tarybą. Darbdaviai sako – 800 eurų, mes sakome, kad reikia laikytis Trišalės tarybos formulės. Vyriausybė nusprendė dalį atsakomybių prisiimti sau ir taip pradėti verslui, tai ji ir turi padaryti sprendimą“, – BNS sakė LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

„Jeigu Vyriausybė nusprendė, kad tokia suma turi būti, tai ir turi įtvirtinti nutarimu ir tas procesas turi užsibaigti“, – pridūrė LPSK pirmininkė.

Rugsėjo 27 d. vyksiančiame Trišalės tarybos posėdyje papildomu klausimu yra įtrauktas „Lietuvos Respublikos Vyriausybės kompromiso dėl MMA pristatymas“.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!