Europos semestras: sustabdytos griežto taupymo taisyklės turėtų būti apskritai panaikintos

Komentuodamas Europos Komisijos paskelbtas ekonomikos gaires, Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinis sekretorius Luca Visentini, teigė, kad dėl karo Ukrainoje kilusi pragyvenimo kainų krizė reikalauja tolesnio griežto taupymo taisyklių stabdymo.

Tai leistų valstybėms narėms imtis priemonių suvaldant dabartinį aukštų energijos kainų poveikį šeimoms bei pagreitinti investicijas į žaliąją energiją, taip užbaigiant Europos priklausomybę nuo Rusijos naftos. Žinoma, turime nuveikti dar daugiau, kad užtikrintume socialiai teisingą energijos pertvarką, kuri sukurtų naujas darbo vietas vietoj prarastųjų, – sako L. Visentini. – Vis tik EK klysta ragindama kai kurias šalis kuo greičiau apriboti išlaidas. Tai yra žingsnis, dėl kurio kaip tik rizikuojame pagilinti socialines ir ekonomines problemas. Taip pat svarbu kuo skubiau didinti atlyginimus, kad palaikytume vidinį vartojimą, įtraukų augimą bei sumažintume dvigubos krizės įtaką namų ūkiams.“

Anot jo, tas faktas, kad toliau reikia laikyti sustabdytą nuo fiskalinių ES taisyklių leidžiančią nukrypti nuostatą, dar kartą parodo, jog ES ekonominės taisyklės nėra tinkamos ir reikalinga reforma pakeisianti pasenusį požiūrį. Tai turėtų būti investicijas skatinančios politikos priemonės, sukurtos galvojant apie žmonių ir planetos gerovę.

ETUC vertinimu, Europos Komisija per šią krizę turi žengti dar toliau remdama žmones ir refinansuodama per pandemiją sėkminga pasirodžiusią  SURE schemą bei padėdama žmonėms susitvarkyti su išaugusiomis pragyvenimo kainomis. „Nors EK paskelbė keletą sveikintinų priemonių atliepti kritiką padėtį, reikia labiau struktūruotų konsultacijų su profesinėmis sąjungomis, jei norime, kad Europa susitvarkytų su krizėmis taip, kad tai būtų teisinga darbuotojų atžvilgiu”, – apibendrina ETUC lyderis.

Originalus tekstas čia (angl.)

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!