Prieš sprendimą dėl streiko „Achemoje“ užsitikrinta parama

Sausio 25 d. įvykusioje Achemos darbuotojų profesinės sąjungos XVII ataskaitinėje rinkimų konferencijoje ketverių metų kadencijai pirmininke perrinkta Birutė Daškevičienė ir revizinės komisijos nariai. Taip pat patvirtintos pirmininko ir finansinės veiklos ataskaitos, profesinės sąjungos įstatų pakeitimai bei, žinoma, tolesni ADPS tikslai.

Konferencijoje dalyvavusios Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė ir Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) pirmininkė Dalia Jakutavičė išreiškė visokeriopą paramą Achemos darbuotojų profesinei sąjungai ir, negerėjant situacijai Koncerne „Achemos grupė“, ADPS siekiui kelti klausimą dėl streiko skelbimo.

„Taip jau susiklostė, kad, net pasiekdami rekordinius bendrovių finansinius rezultatus, darbdaviai nebuvo linkę dosniai dalintis su darbuotojais. Darbo užmokesčio didinimai įvykdavo tik po akcijų ar problemų viešinimo. Šiuo metu – kolektyvinės derybos akligatvyje, o daugeliui atlyginimai vietoj kilimo – tik mažės. Ciniška, bet tai net bandoma pateikti kaip situacijos pagerinimą, – sakė perrinkta pirmininkė. – Darbuotojai teisingai piktinasi, kad visiškai neaišku, kaip toliau bus mokamas ir iš ko susidės būsimas atlyginimas. Naujos, darbdavio vienašališkai priimtos darbo užmokesčio sistemos niekas iki šiol nėra matęs! Taigi, nepaisant mūsų dedamų pastangų, kuo toliau, tuo labiau streiko skelbimas atrodo neišvengiamas.”

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė pasidžiaugė Achemiečių drąsa kelti su darbo sąlygomis susijusius klausimus ir ryžtu nenuleisti rankų pusiaukelėje. Ji prisiminė pati dalyvavusi prieš kelerius metus prie įmonės įvykusioje protesto akcijoje, surengtoje neapsikentus darbdavio požiūrio į darbuotojus.

„Darbuotojų sukurtas pelnas, deja, nusėda akcininkų kišenėse pirmuosius paliekant ne tik be paskatinimo, bet dar ir su nuolat augančiais darbo krūviais. Ši tendencija tęsiasi metų metus, o  kulminaciją rodo balsavimu išreikštas beveik 30 proc. AB „Achema“ darbuotojų pritarimas streikui. Linkiu ir toliau išlaikyti tvirtą stuburą, nepasiduoti darbdavio manipuliacijoms ir kiršinimams bei pažadu visokeriopą LPSK pagalbą“, – teigė I. Ruginienė.

LPPSF pirmininkė Dalia Jakutavičė federacijos vardu taip pat išreiškė visapusišką palaikymą Achemos darbuotojų profesinei sąjungai bei pateikė praktiškų teisinių patarimų sprendžiant dabartinius iššūkius.

„Nepaisant dabartinės įtampos, norėčiau akcentuoti, kad kuriame Lietuvos profesinių sąjungų istoriją. Lietuvoje streikuoti nėra lengva ir realybėje tebėra nemažai apsunkinimų, kad profesinės sąjungos negalėtų pasinaudoti šia teise“, – pažymėjo B. Daškevičienė.

Sprendimas dėl streiko turi būti priimtas sausio 26 d. įvyksiančiame ADPS tarybos posėdyje.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!