I. Ruginienė: „Griežtas taupymas tik pagilina krizes“

Lapkričio 4 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė Tarptautinės darbo organizacijos Darbuotojų veiklos biuro kvietimu dalyvavo nuotolinėje aukšto lygio diskusijoje, kur aptartos griežto taupymo priemonės, taikytos įvairiose šalyse, ir jų sukelta žala darbuotojams bei jų atstovams.

Pavyzdžiais bei įžvalgomis apie tai dalinosi Afrikos, Azijos ir Europos atstovai.

Lietuvoje savo kailiu skaudžiai pajutome, kaip griežtas taupymas ir vadinamasis diržų veržimasis tik pagilino 2008-ųjų krizę. Atsiminkime, neigiamų jos padarinių nespėjome iki galo sutvarkyti dar prieš šį pandemijos sukeltą sunkmetį. Didelė socialinė atskirtis, išaugusi skurdo rizika, nelygybė, suprastėjusi prieiga prie kokybiškų viešojo sektoriaus paslaugų – tai tik dalis bėdų, kurias anuomet paaštrino pasirinkta politika. Gerai, kad šįkart Europa rinkosi kitą kelią“, – mano I. Ruginienė.

Maria Helena André, TDO Darbuotojų veiklos biuro direktorė, pabrėžė, kad panašios neigiamos griežto taupymo pasekmės reiškiasi įvairiose šalyse. Krizinėse situacijose profesinių sąjungų vaidmuo tampa dar svarbesnis – darbuotojai yra tie, kuriems neretai tenka panešti neproporcingai didelę naštą. Deja, labiausiai nukenčia ir taip pažeidžiamesnės darbo rinkos grupės – moterys, jauni darbuotojai, etninės mažumos.

Taigi, labai svarbu, kad būtų tinkamai ginami darbuotojų interesai ir ieškoma socialiai orientuotų bei sąžiningų sprendimų. M. H. André akcentuoja, kad viešojo sektoriaus stiprinimas būtinas. Pasak jos, negalime sau leisti prabangos jį dar silpninti. Susidūrus su sveikatos krize, aiškiai pasimatė, jog čia būtina investuoti kur kas daugiau. Dėl to būtina, kad profesinės sąjungos būtų įgalintos konstuktyviai prisidėti formuojant atsigavimo politiką bei vertinant rezultatus. Socialinis dialogas turi būti ne tik graži frazė.

Tuo tarpu I. Ruginienė atkreipia dėmesį, kad kartais ekonominis sunkmetis tampa puikia proga nesąžiningiems darbdaviams lengviau atsikratyti jiems nepatogių darbuotojų. Pirmiausia – profesinių sąjungų lyderių.

Matėme, kad dėl smulkių ir tariamų pretekstų, „optimizuojant“ ir panašiai, atleista nemažai profesinių sąjungų narių. Ir taip buvo ne tik Lietuvoje – tai matėme net stipriausią socialinį dialogą turinčiose Europos šalyse. Dėl to tokia griežto taupymo politika gali būti darbuotojams ne tik tiesiogiai, bet ir dėl to, kad tuo pasinaudojus gali būti apskritai pablogintas jų atstovavimas“, – teigia ji.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!