Minimalus globalaus mokesčio tarifas – pozityvus žingsnis, bet abejonių lieka

G7 šalių finansų ministrai paskelbė susitarę dėl minimalaus globalaus mokesčio tarifo didelėms tarptautinėms kompanijoms įvedimo bei pareigos mokėti mokesčius tose vietose, kur uždirbami pelnai, nustatymo. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) tai laiko teigiamu žingsniu.

Vis tik nerimą tebekelia kai kurios detalės. Tarp jų – koks bus pelno slenkstis, nuo kurio bus mokamas šis mokestis; kokio dydžio jis bus; ar iniciatyva pavyks, ypač priverčiant dideles technologines kompanijas mokėti sąžiningo lygio mokesčius.

ITUC generalinė sekretorė Sharan Burrow teigė, kad tai – žingsnis teigiama kryptimi, deja, einama nepakankamai toli: „Minimas 15 proc. mokestis yra gerokai mažiau nei už gautas pajamas sumoka daugelis darbuotojų. Taip pat tai mažiau nei signalizuota anksčiau, t. y. kad siektų daugiau nei 20 proc.; be to, tai žemiau nei daug šalių pelno mokesčio tarifų lygis.“

Pasak S.Burrow, atrodo, kad mokesčių susitarimo didžiuliams verslams atskiras ‘1 ramstis’ aktyvuotųsi tik tada, kai pelnas viršytų 10 proc. Toks slenkstis yra per aukštas ir galėtų palengvinti kompanijoms, kurios sukčiavo metų metus, toliau išvengti mokėti jiems priklausančią atseikėti mokesčių dalį per „mokesčio minimizavimą“.

ITUC vertinimu, būtina, kad tinkamai finansuotume atsigavimą po šios pandemijos, atsparumo stiprinimą, esmines viešąsias paslaugas ir kovą su klimato kaita. Skaitmeninis mokestis taip pat yra EBPO ir G20 grupės darbotvarkėje bei privalo būti paremtas.

O su beveik 3000 milijardierių pasaulyje atėjo laikas ir turto mokesčiui, taip pat pabaigti nebaigtus darbus dėl finansinių transakcijų mokesčių, kurie generuotų pajamas ir sumažintų spekuliacijas. Galiausiai – veiksmai mokesčių darbotvarkėje turėtų būti sustiprinti postūmiu konkurencijos politikoje. Tokios dominuojančios kompanijos, kaip „Amazon“, mažina konkurenciją ir kitų galimybes, dėl to jos turėtų būti padalintos“, – mano ji. 

Daugiau šia tema – čia.

 

 

Parengta pagal Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!