Lietuvos pirmininkavimo BASTUN prioritetas – pandemijos pasekmių švelninimas

Spalio 7-ąją, 10 val., rengiamas Baltijos jūros profesinių sąjungų tinklo (BASTUN) rudens susitikimas.

Pirmoji renginio dalis – vieša nuotolinė konferencija, skirta Pasaulinei oraus darbo dienai paminėti. Joje profesinių sąjungų lyderiai ir ekspertai diskutuos apie socialinio dialogo vaidmenį atliepiant pandemijos pasekmes Baltijos jūros regione. Konferencijos trukmė – dvi valandos. Antroji renginio dalis skirta vidinėms BASTUN narių diskusijoms: bus atnaujinta organizacijos strategija ir nutarta dėl prioritetinių tikslų ir bendrų iniciatyvų regione, reaguojant į pandemijos pasekmes darbuotojams ir jų teisėms.

Baltijos jūros profesinių sąjungų tinklas atstovauja 11 mln. profesinių sąjungų narių Baltijos jūros regione. Jis veikia tarsi forumas, kuriame ne tik aptariamos regiono darbuotojams svarbios temos, dalinamasi patirtimi, bet ir gryninamos pozicijos, sutariama dėl bendrų tolesnių darbų. Šis laikotarpis mums ypač aktualus – BASTUN pirmininkauja Lietuva“, – sako Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama „Facebook“ platformoje (https://www.facebook.com/events/329750155012784?active_tab=about) bei “Youtube”, jos metu žiūrovai turės progą užduoti klausimus pranešėjams. Ji susidės iš trijų sesijų: pirmoji – COVID-19 krizė ir Baltijos jūros regionas“. Ją atidarys dabartinė BASTUN prezidentė I. Ruginienė, savo pranešimus skaitys Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vyresnysis ekonomistas Christophe André ir EBPO profesinių sąjungų patariamojo komiteto generalinis sekretorius Pierre Habbard.

Per antrąją dalį Baltijos jūros regiono profesinių sąjungų atstovai pasidalins savo šalių patirtimi, kitaip tariant, kaip jų ekonomikas ir darbo rinkas paveikė pandemija bei kaip, pasitelkiant socialinį dialogą, nacionaliniu lygiu pavyko mobilizuoti darbuotojų, darbdavių ir valdžios atstovus krizei suvaldyti. Tarp pranešėjų – I. Ruginienė (Lietuva), Heidi Rønne (Danija), Pekka Ristekä (Suomija), dr. Adam Rogalewski (Lenkija), savo įžvalgas dėl situacijos regione taip pat pateiks EBPO ekspertai.

Paskutinė sesija bus skirta Globalaus susitarimo ir jo svarbos oriam darbui užtikrinti. Joje pranešimus skaitys EBPO Globalaus susitarimo padalinio vadovė Veronica Nilsson, Scania” žmonių strategijos ir globalių darbo santykių vadovė Sofia Vahlne, „Scania” profesinės sąjungos universiteto absolventams pirmininkė Lisa Lorentzon, Norvegijos profesinių sąjungų konfederacijos viceprezidentė Peggy Hessen Følsvik.

COVID-19 dar kartą parodė, kad daug problemų peržengia valstybių sienas ir po vieną jų neįveiksime. Neeiliniams iššūkiams reikalingas naujo lygio bendradarbiavimas bei tarpusavio koordinacija. Būtent į tai ir orientuojamės BASTUN“, – apibendrina LPSK pirmininkė.

Konferencijos darbotvarkę rasti čia: Konferencijos Pasaulinei oraus darbo dienai pamineti darbotvarkė.

Ji vyks anglų kalba. 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!