ITUC: Baltarusijos prezidento rinkimai turi būti pakartoti, o policijos brutalumas liautis

Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC), kurios narė yra ir LPSK, smerkia Baltarusijos policijos ir specialiųjų saugumo pajėgų atakas prieš protestuotojus, nesutinkančius su abejotinais prezidento rinkimų rezultatais. Piliečių balsas turi būti gerbiamas.

26-erius metus valdžioje išsilaikęs diktatorius Aleksandras Lukašenka aiškiai neteko Baltarusijos žmonių paramos ir rinkimai turėtų būti pakartoti su nepriklausoma rinkimine komisija ir tarptautiniais stebėtojais, kad būtų užtikrinta sąžininga kova. Suimtieji per protestus privalo būti paleisti.

Baltarusijos nepriklausomos profesinės sąjungos tiki, kad kandidatė į prezidento postą Svetlana Tikhanovskaya laimėjo šiuos rinkimus – 64 proc. prieš 26 proc. – bei tvirtina, kad pateikti rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Rinkimų kampanija pasižymėjo masinėmis ir brutaliomis represijomis, nutaikytomis prieš pilietinę bendruomenę, kratomis, grasinimais, atleidimais iš darbo, baudomis ir gąsdinimais.

Po to, kai paskelbti oficialūs rinkimų rezultatai, rodantys Aleksandro Lukašenkos triumfą, įvairiose Baltarusijos dalyse žmonės išėjo į gatves. Tvirtindami, kad tai – „pavogti rinkimai, žmonės parodė savo nepasitenkinimą. Riaušių policija padarė viską, kad išvaikytų taikius protestuotojus Baltarusijos sostinėje Minske, naudodami ašarines dujas, batonus, gumines kulkas, vandens patrankas.

Skaičiuojama, kad apie 3 tūkst. žmonių sulaikyti dėl dalyvavimo „nesankcionuotuose masiniuose renginiuse“ (1 tūkst. – Minske), tarp jų – Nikolay Zimin, buvęs kalnakasybos ir chemijos pramonės darbininkų profesinės sąjungos (BNP) pirmininkas. Gamyklose kyla streikai, taip pat ir garsiojoje Minsko traktorių gamykloje, žurnalistai suimami.

Aliaksandr Yarashuk, Baltarusijos nepriklausomų profesinių sąjungų lyderis, teigė, kad niekas rinkimų diena nesibaigė, tai – tik pradžia: „Aš esu įsitikinęs, kad ši istorija baigsis gėdingu dabartinio politinio režimo pasitraukimu.“

ITUC generalinė sekretorė Sharan Burrow teigia, kad atsakingos Baltarusijos institucijos privalo užtikrinti fundamentalias teises – asociacijos teisę, žodžio laisvę, teisę taikiems susibūrimams ir galimybę žiniasklaidai teikti informaciją. „Jie turi girdėti žmonių balsą ir gerbti jų pasirinkimą, o ne atsakyti prievarta ir represijomis. Sulaikytieji turi būti paleisti, taip pat būtina pakartoti rinkimus su nepriklausoma rinkimų komisija ir užsienio stebėtojasi arba mes raginsime Europos Sąjungą ir tarptautinę benduomenę grąžinti sankcijas režimui, kurios buvo panaikintos dėl klaidingo optimizmo“, – sako S. Burrow.

Baltarusija ITUC teisių indekse reitinguota kaip šalis, kur nėra garantuojamos teisės. Realiai joje neįmanoma surengti legalaus streiko, o nelegalūs streikai reglamentuojami labai griežtai.

 

Parengta pagal ITUC informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!