Trišalės tarybos posėdyje – MMA klausimas

Birželio 29 d. vyksiančiame Lietuvos trišalės tarybos posėdyje numatoma diskusija dėl minimalios mėnesio algos (MMA) nustatymo 2021 m. Šio klausimo svarstymą inicijavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija. Ji taip pat paprašė Lietuvos banko atstovų pateikti ekspertinę nuomonę dėl MMA procentinės dalies nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) atsižvelgiant į 25 proc. stipriausių ES šalių.

Nuotoliniu būdu vyksiančiame posėdyje planuoja dalyvauti Lietuvos banko atstovai, nors LB jau yra pateikęs savo vertinimą, jog šiuo metu  25 proc. stipriausių ES šalių minimaliosios mėnesinės algos (MMA) ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis sudaro 47,45 proc. Šis MMA ir VDU santykis yra apskaičiuotas naudojant 2016–2018 m. duomenis. Šiuo laikotarpiu didžiausi MMA ir VDU santykiai buvo šiose ES šalyse: Slovėnijoje (49,77 %), Portugalijoje (48,07 %), Liuksemburge (46,70 %), Lenkijoje (46,60 %) ir Prancūzijoje (46,10 %).

Primename, kad Trišalė taryba yra nutarusi, kad MMA ir VDU santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc. bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal ES statistikos tarybos paskutinių 3 metų skelbiamus duomenis.

Trišalės tarybos posėdyje Valstybinės darbo inspekcijos atstovas pateiks informacijos apie Darbo ginčų komisijų narių dalyvavimą posėdžiuose, pasirengimą ir kompetenciją, taip pat bus kalbama apie socialinių partnerių atstovų į Patariamąjį laisvo darbuotojų judėjimo komitetą ir į Patariamąjį socialinės apsaugos sistemų koordinavimo komitetą sudėties tvirtinimą.

LPSK savo poziciją visais klausimais formuos pirmadienį vyksiančiame valdybos posėdyje.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!