Regionuose pažeidimų ne mažiau

Trečiadienį, birželio 17 d., Utenio aikštėje Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) teikė nemokamas darbo teisės konsultacijas.

„Nors su šia sveikatos krize Lietuva tvarkosi tikrai neblogai, jos neigiamo poveikio neišvengs ir mūsų  ekonomika ir darbo rinka. Susiduriame su naujais iššūkiais ir natūralu, kad darbuotojams kyla nemažai neaiškumų, kaip elgtis, – sako LPSK pirmininkė Inga Ruginienė. – Dalis verslų mažins darbuotojų skaičių, daug žmonių priversti išeiti į prastovas, taip pat dėl suprantamų priežasčių svarbesni tampa sveikatos ir saugos klausimai darbe. Stengiamės, kad būtų tinkamai informuoti ne tik Vilniaus darbuotojai, dėl to ir sumanėme šį ciklą į mažesnius miestus. Deja, problemos nesibaigs, pasibaigus karantinui.“

LPSK atstovai ne tik bendravo su uteniškiais, bet ir suplanavo susitikimą su regiono profesinių sąjungų atstovais. „Profesinių sąjungų darbas yra ne tik derybos dėl teisės aktų Vilniuje – ne mažiau svarbu yra spręsti konkrečias vietinių žmonių problemas, siekti pagerinti vietos darbuotojų sąlygas. Nariai turi jausti, kad profesinės sąjungos yra šalia jų – dėl to jų veikla regionuose ypač svarbi visam profesinių sąjungų judėjimui“, – prideda LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė.

Pasak I. Ruginienės, labai svarbu, kad žmonės suprastų, kad jie neprivalo sutikti su darbdavio darbo sąlygų pakeitimais, jei mano, kad jais pažeidžiamos jų teisės: „Darbo kodekso koronovirusas nepanaikino, nors dalis darbdavių ir stengėsi pasinaudoti proga ir pasilengvinti sau situaciją. Reikėjo stipriai kovoti, kad dėl krizės nebūtų įžūliai liberalizuotas darbo kodeksas. Džiugu, kad mes, profesinės sąjungos, sugebėjome tai sustabdyti. Tai – sėkmingas pavyzdys, bet atsipalaiduoti dar tikrai negalime“.

LPSK primena, kad turi būti laikomasi Darbo kodekso nuostatų, net ir dirbant nuotoliniu būdu; taip pat priimta daug politinių įsipareigojimų, kad darbuotojai išlaikytų pajamas, investuota į darbo vietų išsaugojimą (net jei darbuotojas dėl objektyvių priežasčių negali dirbti).

Susitikime su didžiausio profesinių sąjungų centro vadovėmis dalyvavo atstovai iš UAB „Utenos trikotažas“, Utenos rajono savivaldybės, Socialinės globos namų, Šilumos tinklų, pašto ir kt. įstaigų.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!