Ruošiamasi dar vienam EK pasiūlymui dėl Europos minimalaus darbo užmokesčio

Europos profesinių sąjunga konfederacijos (ETUC) generalinio sekretoriaus pavaduotoja Esther Lynch savo pranešime kovo 30 dieną informavo, kad Europos Komisija (EK) atnaujina savo iniciatyvą dėl teisingo minimalaus darbo užmokesčio Europos Sąjungoje, ir antrojo etapo konsultacijų pradžią skelbia 2020 m. gegužės 6 d., kai bus pateiktas oficialus EK pranešimas dėl šio etapo.

“Suprantama, kad šiuo metu, dėl susidariusios kritinės situacijos COVID-19 pandemijos kontekste, kyla daug neaiškumų dėl antrosios pakopos konsultacijų turinio, taip pat ir dėl ETUC nuomonės parengimo, nes šiuo metu nėra galimybės organizuoti “gyvas” diskusijas, o nuotolinių posėdžių galimybės taip pat kol kas miglotos”, – pažymi E. Lynch.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes siūlomas toks darbo grafikas:

Gegužės 11 d. – pirmasis ETUC atsakymo į EK pasiūlymus projektas, jo pateikimas ETUC Kolektyvinių derybų ir darbo užmokesčio koordinavimo komitetui bei Vykdomajam komitetui;

Iki gegužės 14 d. bus laukiama komitetų papildymų ir komentarų;

Gegužės 14 d. – diskusija dėl ETUC atsakymo projekto Vykdomojo komiteto posėdyje, nuotoliniu būdu;

Gegužės 18 d. ETUC Vykdomajam  komitetui bus išsiųstas antrasis atsakymo po pastabų teikimo projektas;

Birželio 3 d. planuojamas ETUC vykdomojo komiteto posėdis, kuris, tikėtina, vyks nuotoliniu būdu.  

Jeigu šiame posėdyje dėl projekto nebus sutarta, tuomet bus vykdomas balsavimas rašytine tvarka, el. paštu., o užpildytų balsavimo biuletenių bus laukiama iki birželio 12 d. imtinai.

Galiausiai birželio 15 d. Europos Komisijai bus išsiųsta galutinė ETUC pozicija.

„Šiuo metu, labiau nei bet kada anksčiau, yra reikalingas teisėmis pagrįstas požiūris į teisingą atlyginimą, nustatytą per kolektyvines derybas – juk akivaizdu, kad turėsime ieškoti išeičių siekiant sugrįžti į įprastas vėžes po COVID-19 sukeltos krizės. Mes jau anksčiau pasisakėme ir konsultacijų dėl minimalaus darbo užmokesčio metu pasisakysime prieš bet kokias griežto taupymo politikos priemones darbuotojų sąskaita, taip pat kolektyvinių derybų suvaržymą“ – atkreipia dėmesį E. Lynch ir priduria, kad, deja, nemažai darbdavių organizacijų stengiasi eiti priešinga linkme.

„Tačiau nebeturime kartoti praeities klaidų, kai krizės akivaizdoje dėl pražūtingos „diržų veržimo“ politikos kenčia būtent darbuotojai ir jų šeimos“, – apibendrina ji.

 

 

Parengė Jūratė Jasiūnienė pagal kovo 30 d. Esther Lynch kreipimąsi į ETUC komitetus ir organizacijas-nares

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!