I. Ruginienė PERC: „Nekonstatuokime silpnų kolektyvinių derybinių galių – stiprinkime“

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė dalyvauja Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) Paneuropinės regioninės tarybos (PERC) vykdomojo komiteto posėdyje Briuselyje, Belgijoje.

Jame aptariama daug regionui ir profesinių sąjungų judėjimui svarbių klausimų, numatomos tolesnės veiklos gairės, informuojama apie progresą aktualiose srityse, tvirtinami strateginiai dokumentai. Šiame PERC vykdomojo komiteto posėdyje pristatytos organizacijos veiklos, finansinės situacijos, Moterų bei Jaunimo komitetų ataskaitos; informuota apie neseniai vykusios Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos tarybos sprendimus. Taip pat bus aptartas ruošimasis IV-ajai generalinei ITUC asamblėjai; informuota apie atlyginimų didinimo kampaniją. Bene reikšmingiausias dokumentas – PERC politikos veiklos planas 2020-iesiems.

„Kolektyvinės derybos yra viena tų temų, kurios itin svarbios profesinėms sąjungoms. Kaip rodo daugybė studijų, ten, kur jos stipresnės bei konstruktyvesnės, geriau užtikrinamos darbuotojų teisės bei įgyvendinama sveikesnė socialinė politika. Nors tai yra puikus įrankis, bet daug kur susiduria su darbdavių, nenorinčių papildomai įsipareigoti darbuotojams, pasipriešinimu. Lietuva aštriai susiduria su šia problema, bet tai matoma ir labiausiai pažengusiose šalyse. Taigi, šiandien pasisakydama posėdyje, Europos ir Azijos profesinių sąjungų delegatams pabrėžiau, kad iš konstatavimo, jog kolektyvinės derybos, kaip įrankis, vis dar per silpnos, nieko nepasieksime. Mes turime ieškoti konkrečių sprendimų ir įgyvendinti ambicingus planus, kad jas sustiprintume“, – teigia I.Ruginienė.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!