Susitikimas su Prezidento patarėjais

Rugsėjo 10 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) atstovai susitiko su Prezidento Gitano Nausėdos patarėjais iš Ekonominės ir socialinės politikos grupės: Simonu Krėpša, Irena Segalovičiene ir Vaidu Augustinavičiumi.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė pradėdama pokalbį pasidžiaugė, jog Prezidentas į postą atėjo su gerovės valstybės idėja ir išreiškė viltį, jog su metais ši darbotvarkė nesikeis.

Susitikime kalbėta apie problemiškiausius ūkio sektorius, kuriuose klesti didžiausias šešėlis: statybos, transporto, aptarnavimo. Prezidentūra informuota apie sužlugusias derybas su asociacija „Linava“ dėl kelių transporto šakos kolektyvinės sutarties ir apskritai apie darbdavių asociacijų nenorą prisiimti atsakomybę kaip kolektyvinių derybų šalis. Būtent todėl, anot I. Ruginienės, šalies privačiame sektoriuje beveik nėra šakinių kolektyvinių sutarčių, kurios išspręstų atskirų sektorių problemas ir sureguliuotų darbo užmokesčio politiką. Sukritikuota Konkurencingumo tarnyba, kuri savo išaiškinamais dar labiau apsunkina ir taip sunkiai besivystantį socialinį dialogą tarp privataus sektoriaus darbdavių ir darbuotojų atstovų.

LPSK atstovai informavo Prezidento patarėjus ir apie ydingą regionų plėtros tarybų sudarymo praktiką, kai tokiuose svarbiuose institutuose visiškai nėra atstovaujama darbuotojams. Išreikšta viltis, jog naujoji Vidaus reikalų ministerijos vadovybė, priešingai nei ankstesnioji, neignoruos socialinių partnerių ir rengiant Regioninės plėtros įstatymo pataisas atsižvelgs ir į profesinių sąjungų siūlymus. Taip pat pabrėžta, jog turi būti sudarytos sąlygos darbuotojų atstovams dalyvauti valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių valdyme, o viešųjų pirkimų tvarka pakeista taip, kad pirmenybė būtų teikiama socialiai atsakingoms įmonėms, turinčioms kolektyvines sutartis ir mokančioms darbuotojams orius atlyginimus.

Plačiau aptartas ir darbo ginčų sprendimo institutas. LPSK pirmininkės teigimu, darbo ginčų komisijos – vienas sėkmingiausių politinių sprendimų Lietuvoje. Apsikeista nuomonėmis, ką šioje srityje būtų galima dar tobulinti.

Prezidento patarėjus domino ir LPSK pozicija dėl pasiūlymų, susijusių su biudžetu ir mokesčiais, kuriuos Prezidentūra teiks svarstyti Seimui jau šį rudenį. I. Ruginienė apgailestavo, jog valdančiųjų žodžiai labai skiriasi nuo darbų, kurių dažnas dar labiau didina socialinę atskirtį. Patarėjai buvo supažindinti su LPSK pozicija dėl pernai įvykdytų mokesčių ir pensijų reformų, o dėl naujausių siūlymų LPSK pateiks savo nuomonę, kai bus parengti konkretūs įstatymų pakeitimai.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!