ETF pareigūnė Rygoje susitiko su transporto darbuotojų atstovais

Gegužės 29 d. Latvijoje, Rygoje, Baltijos transporto profesinių sąjungų atstovai susitiko su Europos transporto federacijos (ETF) politikos sekretore Cristina Tilling.

Susirinkusiuosius pasveikino Latvijos viešųjų paslaugų ir transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Juris Kalninš, kuris pasidžiaugė galimybe Rygoje priimti aukštą Europos transporto federacijos pareigūnę.

Estijos transporto federacijos pirmininkas Ullar Kallas paminėjo, kad Baltijos šalių transporto profesinių sąjungų atstovai susitikinėja daugiau kaip 6 metus ir kiekvienais metais aptaria situaciją transporto sektoriuje. Be to, ne kartą kartu rengė akcijas ir pasienyje susitiko su krovininio transporto vairuotojais aptarti situacijos transporto sektoriuje bei suteikti jiems informacijos, kur jie galėtų kreiptis dėl juridinės pagalbos.

Lietuvos transporto darbuotojų profesinių sąjungų forumo pirmininkas Bronius Bučelis informavo, kad su Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ vyksta kolektyvinės derybos dėl darbo užmokesčio koeficiento dydžio kėlimo. Birželio 18 d. numatytas trečiasis kolektyvinių derybų susitikimas, kuriame šalys aptars šakinės kolektyvinės sutarties projektą.

ETF politikos sekretorė Cristina Tilling informavo apie Belgijoje, Danijoje, Švedijoje ir Rumunijoje vykdomą projektą, kuris suteikia galimybę  profesinėms sąjungoms teikti juridinę pagalbą vairuotojams iš trečiųjų šalių. Pvz., Belgijos profesinės sąjungos turi programą, kuri gali profsąjungos nariui apskaičiuoti atlyginimą pateikus tachografo kortelę. Be to, ETF kartu su minėtų šalių profesinėmis sąjungoms apmoko vairuotojus dirbti ES šalyse.

ETF kiekvienais metais skiria 40 tūkst. eurų vairuotojų socialinėms ir juridinėms paslaugoms. ETF politikos sekretorė pasiūlė Baltijos šalių transporto profesinėms sąjungoms dalyvauti projekte sukuriant vairuotojams programėlę, kurioje krovininio transporto vairuotojams būtų pateikta reikiama informacija: pvz., kontaktiniai  profesinių sąjungų atsakingų asmenų duomenys, minimalus mokamas atlyginimas vairuotojams šalies, kur dirbama, teritorijoje ir teikiamos socialinės juridinės paslaugos.

Be to, Cristina Tilling domėjosi Kalvarijos poste vairuotojams įrengtu informaciniu centru, kuris šiuo metu neveikia. Jos teigimu, reiktų aptarti esamą situaciją, o ETF norėtų išgirsti kas numatoma daryti su šiuo pastatu.

ETF politikos sekretorė dar kartą trumpai pristatė Europos mobilumo paketą ir pagrindines nuostatas. Galutinis jo priėmimas priklausys nuo naujai išrinktų EP narių ir, žinoma, nuo pareigūno, kuris bus paskirtas transporto komisaru. Tai paaiškės liepos mėnesį, o galutinis mobilumo paketo priėmimas planuojamas Europos Parlamente rugsėjo-spalio mėnesiais. Atsižvelgiant į Europos Komisijos išvadas ETF Vykdomasis komitetas kreipsis į šalių narių vyriausybes dėl paketo įgyvendinimo.

ETF ketina rengti susitikimus su Baltijos šalių darbdaviais bei profesinėmis sąjungomis ir aptarti mobilumo paketą. Lietuvoje toks susitikimas planuojamas Kaune rugsėjo mėnesį. Artimiausiu laiku ETF  parengs bukletą daugeliu ES šalių kalbų, kuriame bus pateikta informacija apie ES mobilumo paketą.

Estijos transporto federacijos pirmininkas Ullar Kallas informavo susirinkusiuosius, kad visi autobusų parkai Estijoje yra privatizuoti, tik Talino viešasis transportas yra savivaldybės įmonė. Yra pasirašytos šakinės kolektyvinės sutartys ir transporto sektoriuje vairuotojams nustatytas minimalus mėnesio atlyginimas – 945 eurai. Šiuo metu vyksta derybos dėl didesnio atlyginimo nuo 2020 metų ir siūloma vairuotojams nustatyti 1200 eurų atlyginimą.

Latvijos viešųjų paslaugų ir transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Juris Kalninš informavo, kad Latvijoje vyksta maršrutų konkursai. Latvijoje pavyko susitarti, kad nuo 2020 metų bus mokamas valandinis tarifinis atlyginimas – 5 eurai, 2022 m. – 5,40, 2025 m. – 5,80 euro. Deja, anot jo, susitarime savivaldybės mokės vairuotojams tik už vairavimą maršrute, o už likusias valandas bus mokamas Latvijoje nustatytas minimalus atlyginimo dydis.

Juris Kalninš papasakojo, kad nesutikus su pateiktomis apmokėjimo sąlygoms Liepojos autobusų parke gegužės 30 d. buvo paskelbtas streikas, bet darbdavys dėl streiko teisėtumo kreipėsi į teismą, kuris jį sustabdė. Birželio 6 d. ši byla bus nagrinėjama Liepojos teisme.

ETF politikos sekretorė paminėjo, kad daugelyje šalių dėl globalizacijos vyksta savivaldybių įmonių privatizacija, bet, anot jos, jei dirbsime kartu su šalių politikais, rasime būdų spręsti socialines darbuotojų problemas.

parengta pagal Lietuvos transporto darbuotojų profesinių sąjungų forumo inf.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!