Perskaičiuojant atlyginimus reikia būti budriems

Nuo 2019 metų visų pagal darbo sutartį dirbančių darbuotojų atlyginimas popieriuje turės būti perskaičiuojamas didinant jį 1,289 karto. „Lietuvos žinios“ aiškinasi, kaip tai turės būti padaryta.

Teisininkai sako, kad naujų darbo sutarčių su darbuotojais sudaryti nereikės. „Perskaičiavę darbo užmokestį, darbdaviai bus įpareigoti patys atitinkamai pakeisti darbo sutartis. Tačiau kiekvienas darbuotojas turėtų patikrinti, ar darbdavio atlikti skaičiavimai teisingi. Iškilus klausimų darbuotojai turėtų nedelsdami kreiptis į darbdavį, kad vėliau nekiltų nesusipratimų, o apie pažeidimus informuoti Valstybinę darbo inspekciją ir nacionalinius profesinių sąjungų susivienijimus“, – rašoma „Lietuvos žiniose“.
Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė didelių problemų dėl pagrindinio atlyginimo, numatyto darbo sutartyje, perskaičiavimo nemato. „Didesnių problemų kils nustatant priedus prie atlyginimo ir darbo užmokestį už antraeiles pareigas“, – komentavo ji.

LPSK pirmininkė įsitikinusi, jog priedo dydis išimtinai priklauso nuo darbdavio valios: jis gali mokėti ir 300 eurų, ir 150 eurų, ir kitą kiekvieną mėnesį skirtingą sumą. „Tai nefiksuotas atlyginimas. Į mūsų klausimą Vyriausybei, ar šis priedas bus tinkamai pagal tas pačias taisykles perskaičiuojamas ar galbūt sumažės perpus, mums kol kas niekas neatsakė. Įtariame, kad nustatant ir mokant priedus, gali būti piktnaudžiaujama, nes įstatymo reikalavimas teisingai perskaičiuoti darbo užmokestį taikomas tik pagrindiniam atlyginimui, kuris nurodomas darbo sutartyje“, – sakė I.Ruginienė.

Visas straipsnis „Perskaičiuojant atlyginimus sukčiauti nepavyks“.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!