Pirmasis žingsnis įvertinant profesinių sąjungų svarbą

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) nuolat kalba apie profesinių sąjungų stiprinimo būtinybę, apie didesnį darbuotojų įsitraukimą sprendžiant socialinius klausimus ir apskritai apie gyventojų aktyvumą ir dalyvavimą visuose viešosios politikos procesuose. Reali galimybė tai padaryti atsirado dėka Seimo narių, kurie užregistravo siūlymą atskira eilute įtvirtinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) skyrimą profesinėms sąjungoms, o Seimas šiandien šį pasiūlymą įtvirtino įstatymais.

Profesinės sąjungos ir iki šiol pretendavo į du procentus nuo GPM paramos gavėjams, tačiau tai buvo labiau teorinė galimybė. LPSK valdyba apžvelgė statistiką ir konstatavo, jog gyventojai darbuotojų atstovėms vieną ar du procentus nuo savo GPM skirdavo itin retai.

„Mes nuolat turėjome konkuruoti su kitais paramos gavėjais: nevyriausybinėmis organizacijomis, darželiais, mokyklomis, gausybe globos įstaigų, nors mūsų ir šių organizacijų misija ir tikslai – skirtingi. Todėl atskira eilutė profesinėms sąjungoms Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme yra reali galimybė sustiprinti darbuotojų atstovavimą ir gynybą“, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

„Profesinės sąjungos atlieka išskirtinę funkciją – vienintelės gina darbuotojus, jų veikla reglamentuota atskiru įstatymu, todėl – taip, joms ir dėmesys turi būti išskirtinis, – kritikuojantiems pasiūlymą dėl profesinių sąjungų išskyrimo iš kitų paramos gavėjų atsako I. Ruginienė. – Turime netolygią socialinę ir ekonominę raidą, kuri įvardijama kaip viena iš grėsmių nacionaliniam saugumui. Dėl to ypač svarbu kuo aktyviau įsijungti į procesus, kurie mažintų turtinę nelygybę, socialinę ir regioninę atskirtį, stabdytų emigraciją ir padėtų siekti tvaraus ekonominio augimo“.

LPSK pirmininkės nuomone, Seimo priimti įstatymų pakeitimai sustiprins būtent tas profsąjungas, kurios išties atstovauja darbuotojams ir juos gina. „Nėra geresnio indikatoriaus vertinant organizacijos veiklą, kaip pačių gyventojų rodomas dėmesys. Savo ruožtu mes, gavę papildomų lėšų, turėsime galimybę būti arčiau žmonių, sustiprinti veiklą regionuose, kur darbuotojų atstovai dažnai veikia tik iš idėjos“, – pažymi LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Jei Prezidentė pasirašys šiandien Seimo priimtus įstatymus, profesinėms sąjungoms vieną procentą nuo gyventojų pajamų mokesčio skirti bus galima deklaruojant jau 2018 metų pajamas, t.y. kitų metų pavasarį.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!