Profesinės sąjungos ketina pareikšti ieškinį prieš EK

Gegužės 8-9 d. Briuselyje įvykusio Europos viešųjų paslaugų profesinių sąjungų (EPSU) Vykdomojo komiteto posėdžio metu buvo priimtas sprendimas pareikšti ieškinį Europos Sąjungos Bendrajam Teismui prieš Europos Komisiją dėl šios atsisakymo pasiūlyti Europos Tarybai socialinių partnerių susitarimą dėl teisės į informavimą ir konsultavimą, pasirašytą dar 2015 m., patvirtinti kaip direktyvą.

Ši būtų taikoma valstybės tarnautojams visoje Europoje bei užtikrintų net 10 milijonų šių darbuotojų teisę į informavimą ir konsultavimą.

Europos Komisija pareikšdama apie savo apsisprendimą argumentavo, kad ji esą turinti teisę spręsti, ar socialinių partnerių susitarimas bus perkeltas į Europos Sąjungos teisę kaip nauja direktyva.

Tačiau, EPSU požiūriu, toks EK sprendimas po mėnesius trukusio vilkinimo ir nežinios yra nepagrįstas ir griaunantis pamatinius socialinio dialogo principus. Be to, tai yra  dvigubas išpuolis: pirma, jis paneigia vienodą požiūrį į darbuotojus ir diskriminuoja valstybės tarnautojus; antra, minėtas sprendimas pamina socialinių partnerių bendradarbiavimo teises, numatytas Europos Sąjungos sutartyse.

Pasak EPSU, profesinių sąjungų sprendimas ginčyti Europos Komisijos veiksmus taps precedento neturinčiu atveju, tačiau jis yra būtinas siekiant apsaugoti „socialinę Europą“ bei užtikrinant tokias pačias valstybės tarnautojų teises, kaip ir kitų kategorijų darbuotojų.

“Europos socialinių teisių ramstis yra puiki proga atkurti socialinę Europą, tačiau, praėjus vos ketveriems mėnesiams po jos paskelbimo, Europos Komisija, atsisakydama pateikti pasiūlymą dėl direktyvos, pasielgė visiškai priešingai ir tokiu būdu pamynė savo pačios įsipareigojimą siekti socialinio dialogo bei užtikrinti darbuotojų teisę į informavimą ir konsultavimą.”, – pažymi EPSU generalinis sekretorius Jan Willem Goudriaan.

Primename, kad šiame EPSU Vykdomojo komieto posėdyje Lietuvos profesinėms sąjungoms atstovavo Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) pirmininkas Juozas Neverauskas.

Posėdyje taip pat buvo aptarti praėjusių ir šių metų EPSU veiklos, rinkimų į Europos Parlamentą, lyčių lygybės politikos, EPSU suvažiavimo, įvyksiančio 2019 m.birželį, organizavimo, įvairių sektorių, jaunimo veiklos aktualijos ir kt.

Parengta pagal epsu.org informaciją/Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!