Pasiektas susitarimas dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo

Baigtas beveik tris mėnesius trukęs etatinio mokytojų darbo apmokėjimo modelio principų derinimo procesas. Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį pasirašiusios profesinės sąjungos – Lietuvos švietimo profesinė sąjunga ir naujai susikūrusi Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinė sąjunga pritarė naujos mokytojų darbo apmokėjimo sistemos įvedimo pradžiai nuo šių metų rugsėjo 1 d.

Sutarta, mokytojo etatą sudarys 1512 valandų per metus. Bendrojo ugdymo mokytojo etate vidutiniškai bus skaičiuojama 756 metinės kontaktinės valandos, o profesijos ir neformaliojo ugdymo mokytojo etate – atitinkamai 924 metinės kontaktinės valandos. Toks skirtumas atsirado dėl skirtingos šių mokytojų darbo specifikos. Siekiant sukurti realias prielaidas geriau tenkinti individualius mokinių ugdymosi poreikius, sutarta, kad ne mažiau 15% kontaktinių valandų bus numatyta mokinių konsultacijoms, neformaliajam švietimui, vadovavimui mokinių brandos darbams ir kitiems panašiems darbams. Konkrečiai mokyklai mokytojų etatų skaičių nustatys mokyklos steigėjas, priklausomai nuo vykdomos ugdymo programos, dėstomų dalykų, klasių komplektų dydžio, atitinkamai taikant 688, 732, 776 metinių kontaktinių valandų normas. Tokiu būdu bus atsižvelgiama į įvairaus dydžio mokyklų specifiką ir bus padidintos galimybės normaliai funkcionuoti ir nedidelėms švietimo įstaigoms. Šis susitarimas dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo modelio principų, nereiškia, kad švietimo profesinės sąjungos toliau nedalyvaus šiame procese. Kaip numatyta šakos kolektyvinėje sutartyje, su mokytojų atstovai bus derinamos tiek atskiros darbo apmokėjimo tvarkos detalės, tiek ir visi jo įvedimo niuansai.

Profesinių sąjungų iniciatyva buvo sutarta ir dėl kelių kitų teisės aktų pataisymų, siekiant sklandžiau vykdyti darbo apmokėjimo sistemos pertvarką, ypač apsaugant mokytojus nuo galimų neigiamų naujovės pasekmių. Iki 2018 m. birželio 1 d. bus pakeistas Švietimo ir mokslo ministro įsakymas „Dėl reikalavimų mokytojų kvalifikacijai aprašo patvirtinimo“, numatant galimybę mokytojams dalykininkams, mokyklos vadovo pritarimu, mokyti jų mokomojo dalyko srities kitus dalykus, t.p. gretimos srities dalykus, numatant lanksčius būdus įgyti reikalingoms kompetencijoms ir kitų sričių dalykus, valstybei finansuojant papildomos specializacijos formalų įgijimą. Šios pataisos leis lengviau suformuoti pilnus etatus mokytojams, dirbantiems mažose mokyklose, taip dalykus, kuriems yra numatyta mažiau valandų ugdymo plane, dėstantiems specialistams.

Dar anksčiau, t. y. iki 2018 m. gegužės 1 d. bus pakeistos Mokytojų skaičiaus optimizavimo tvarkos aprašo nuostatos taip, kad išeitinės išmokos būtų skiriamos mokytojams, dirbantiems pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo programas, ir auklėtojams, su kuriais darbo sutartys nutraukiamos šalių susitarimu. Tai padarius, daug didesnis mokytojų, savo noru nutraukiančių pedagoginę karjerą, skaičius galės gauti jų lūkesčius atitinkančias išeitines išmokas. Reikia pastebėti, kad tokią galimybę turės tiek pensinio amžiau, tiek ir jo nepasiekę mokytojai. Labai svarbu, kad ši tvarka galios bent dvejus metus, t.y. tiek, kiek truks etatinio mokytojų darbo apmokėjimo įvedimas. Taip pat Seimo nariams, keičiantiems Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymą (tai būtina, įteisinant etatinį mokytojų darbo apmokėjimą), bus siūloma pakeisti mokyklų direktorių pavaduotojų bei skyrių vedėjų etato struktūrą, panaikinant prievolę vesti pamokas. Ši naujovė neužkirs kelio pavaduotojams papildomai tartis dėl galimybės dėstyti savo srities dalykus.

Galutinai sutarus dėl naujos mokytojų darbo apmokėjimo tvarkos, švietimo profesinės sąjungos ir Švietimo ir mokslo ministerija netrukus pradės tartis dėl galimybės visų mokytojų tarnybinio atlyginimo koeficientus didinti jau nuo ateinančių metų pradžios.

 

LŠPS informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!