Su Tarptautine moters diena!

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija nuoširdžiai sveikina su Tarptautine moterų solidarumo diena!
 
Moterys, merginos, mergaitės, būkite stiprios, drąsios ir laimingos! Nepamirškite, kad galite pasiekti visko, ką užsibrėžiate. Ankstesnės kartos moterų mums iškovojo daug teisių. Tik nuo mūsų priklausys, kaip pasinaudosime šiuo palikimu ir kokį pasaulį paliksime savo dukroms.
 
Vis tik ką žinome apie šios šventės istoriją? Kaip rašo “Day.lt”, nors manoma, kad ši šventė nėra sena, jos užuomazgų randama dar Antikos laikais. Aptinkama žinių, kad tam tikrą dieną senovės Graikijoje moterys reikalaudavo ypatingo savo vyrų dėmesio. Netgi kariaujantieji tą dieną turėdavo nutraukti mūšius ir būti su savo moterimis.
 
Tikroji Tarptautinė moters diena atsirado dėl politinių priežasčių. 1899 m. socialdemokratė Klara Cetkin pirmąkart pradėjo kovoti dėl lygių moterų ir vyrų teisių. 1907 m. jos iniciatyva Štutgarte, Vokietijoje, buvo surengta pirmoji tarptautinė moterų konferencija. Konferencijos metu nuspręsta įkurti tarptautinę moterų organizaciją, kovojančią už moterų teises.
 
1910 m. Kopenhagoje vyko moterų konferencija, kurioje dalyvavo apie 100 įvairių šalių atstovių. K. Cetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. 1911 metų kovo 8 d. pirmą kartą Tarptautinė moters diena buvo minima Vokietijoje, Australijoje, Danijoje, Švedijoje. Tiesa, kai kuriose šalyse moterys bijojo oficialiai švęsti šią dieną, kad nebūtų nubaustos policijos. Nuo 1975 metų Tarptautinė moters diena minima ir Jungtinių Tautų.
Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!