Prof. B. Gruževskis: TVF ekspertai neįvertino Lietuvos darbo rinkos nepatrauklumo dėl žemų atlyginimų

Prieš porą savaičių, kol pasaulio galingiausieji rungėsi dėl turtingiausio žmogaus vardo, Lietuvos žmonės sulaukė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertų komandos išvadų apie Lietuvos ekonomiką ir fiskalinę politiką, kuriose nuogąstaujama, kad, jeigu mūsų šalyje minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) bus ir toliau didinamas, esą tai kenks jos konkurencingumui ir produktyvumui. 

Pasak TVF ekspertų, vietoje MMA didinimo, reikėtų pertvarkyti mokesčių sistemą: mažiau apmokestinti darbą,  daugiau – kapitalą ir turtą. Tačiau ar šios išvados iš tiesų yra pagrįstos?

 

Su MMA „nėra viskas gerai“

Premjeras Saulius Skvernelis, komentuodamas minėtas TVF eskpertų išvadas LRT RADIJUI, pažymėjo, kad MMA auga nuosaikiai ir negalima sakyti, jog su minimalia alga viskas gerai ir jos nereikia kelti. „Mes dabar padarėme labai aiškius sprendimus, sutarėme ir Trišalėje taryboje, kad minimalios algos dydis būtų siejamas su vidutinio darbo užmokesčiu (VDU) ir neviršytų 50 procentų“, – teigė S. Skvernelis.

Kad MMA turėtų būti nuolat peržiūrimas ir didinamas mano ir Europos parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė, socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė.

Apžvelgdama lapkričio 17 d. Geteborge pasirašytos deklaracijos dėl Europos socialinių teisių ramsčio svarbiausius aspektus, europarlamentarė atkreipė dėmesį į tai, kad profesinės sąjungos aktyviai rėmė Europos socialinių teisių ramsčio iniciatyvą, dalyvavo diskusijose, teikė pasiūlymus. Vienas iš tokių pasiūlymų – MMA kiekvienoje valstybėje turi sudaryti ne mažiau kaip 60 procentų vidutinio darbo užmokesčio.

Pasak V. Blinkevičiūtės, minimalios mėnesinės algos padidinimas sumažintų dirbančių žmonių skurdą ir paskatintų ekonomikos augimą, o tai ypač aktualu Lietuvai.

 

Profesorius B. Gruževskis palaiko darbo užmokesčio didinimo politiką

Norėdami sužinoti akademinės visuomenės atstovų nuomonę dėl TVF ekspertų išvadų, kreipėmės į ekonomistą, Vilniaus universiteto profesorių Boguslavą Gruževskį.

Skaitytojams pateikiame profesoriaus komentarą:

„TVF rekomendacijos yra orientuotos į klasikinį rinkos ekonomikos suvokimą. Jų ekspertai skatina daugiau dėmesio skirti produktyvumo didinimui šalyje, kad produktyvumo augimas būtų spartesnis nei darbo užmokesčio augimas. Jeigu yra priešingai, tai turi neigiamą įtaką šalies konkurencingumui. 

Tačiau TVF ekspertai nepakankamai atsižvelgė į žemą gyvenimo lygį Lietuvoje, į atviros darbo rinkos specifiką bei neįvertino mūsų šalies darbo rinkos nepatrauklumo dėl žemų atlyginimų. Iš kitos pusės, jų rekomendacijos dėl aukštesnio kapitalo ir turto apmokestinimo yra teisingos ir atitinka mūsų šalies raidos interesus.

Mūsų Vyriausybė palaiko MMA didinimo praktiką ir numato būtinai kiekvienais metais didinti MMA atsižvelgiant į vidutinio darbo užmokesčio pokyčius, kad MMA sudarytų apie 50 proc. VDU. 

Asmeniškai palaikau MMA didinimą ir bendrą darbo užmokesčio didinimo politiką, tačiau kartu būtina didinti darbo apmokėjimo sistemų efektyvumą, kad aukštesni atlyginimai būtų mokami už efektyvesnį darbą.“

 

Straipsnį parengė Jūratė Jasiūnienė/Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!