LTPF: 30 proc. mažinti asignavimus probacijos tarnyboms prekėms ir paslaugoms būtų žalinga

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) kreipėsi į Seimo biudžeto ir finansų, Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos ir į Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetus dėl asignavimų probacijų tarnyboms.

Pasak LTPF pirmininkės Loretos Soščekienės, džiugina, kad – nors ir nežymiai – planuojama skirti daugiau asignavimų 2018 m. probacijos tarnybų darbuotojų darbo užmokesčiui. Vis tik, atsižvelgiant į pareigūnų darbo krūvį, Kalėjimų departamento rekomendacijas dėl darbo krūvio, taip pat šalies politikos planus mažinti įkalinimo įstaigose kalinčių asmenų skaičių, akivaizdu, jog kiekvienai probacijos tarnybai ir 2018 m., ir ateityje prireiks didinti pareigybių skaičių. Tai reiškia, kad realus asignavimų darbo užmokesčiui poreikis didesnis nei planuojamas tų asignavimų didinimo mastas kitiems metams.

Itin didelį susirūpinimą kelia 2018 m. planuojami skirti ženkliai mažesni asignavimai probacijos tarnyboms prekėms ir paslaugoms. Vidutiniškai kiekvienai apygardos probacijos tarnybai tam planuojama skirti 30 proc. mažiau asignavimų. Pastebėtina, kad toks mažinimas kelia pagrįstų abejonių tiek dėl įstaigų galimybių vykdyti joms įstatymų pavestas funkcijas, tiek dėl įstaigų, kaip darbdavių, galimybių aprūpinti darbuotojos privalomomis darbo priemonėmis. Kartu pastebėtina, kad kiekviena probacijos tarnyba turi kreditinius įsipareigojimus (pavyzdžiui, patalpų valymo paslaugos). Nuolatinis paslaugų kainų pokytis lemia didesnį lėšų poreikį atsiskaitymui už jas.

 

Asignavimai prekėms ir paslaugoms yra gyvybiškai svarbūs:

  1. užtikrinant įstaigų galimybes vykdyti probuojamųjų priežiūrą ir kontrolę jų gyvenamosiose vietose; visuomenėje nuskambėjus ne vienam rezonansiniam įvykiui dėl probuojamųjų įvykdytų sunkių nusikaltimų, taip pat paskelbus informaciją apie kelių savivaldybių probacijos skyrių dalijimąsi vienu automobiliu probuojamiesiems lankyti, 2017 m. viduryje probacijos tarnyboms buvo skirti papildomi automobiliai tiesioginėms probacijos funkcijoms vykdyti. Automobiliai skirti nuomos pagrindais, o tai reiškia, kad padidėjo nuomos išlaidos. Be to, automobiliai skirti ne grožėjimuisi jais žiūrint pro įstaigos langus, o naudojimui pagal paskirtį ir konkrečių funkcijų vykdymui – probuojamųjų priežiūrai. Tai reiškia, kad padidėjo išlaidos automobilių kurui;
  1. aprūpinant darbuotojus asmeninės apsaugos priemonėmis bei tiesioginio darbo priemonėmis; bandant normalizuoti probacijos tarnybų darbuotojų darbo krūvį ir tokiu būdu užtikrinti kokybiškesnį darbą, probacijos tarnybose periodiškai steigiamos papildomos pareigūnų pareigybės. Kiekvienas naujai priimamas asmuo privalo būti aprūpintas tarnybine uniforma. Be to, kiekvienas darbuotojas privalo būti aprūpintas elementariomis darbo priemonėmis (pavyzdžiui, kompiuteriu), galiausiai jam turi būti suteikta darbo vieta (pavyzdžiui, stalas, kėdė, kanceliarinės priemonės). Taigi, didinant probacijos tarnybų darbo kokybę normalizuojant darbo krūvį, padidėja lėšų poreikis naujų pareigūnų aprūpinimui.

Kartu atkreiptinas dėmesys, kad, lyginant 2017 m. Teisingumo ministerijai skirtus asignavimus ir 2018 m. numatomus skirti asignavimus, akivaizdu, kad ministerijai planuojami skirti asignavimai išlaidoms mažėja tik apie 9,5 proc. (arba apie 16,8 proc., jei neskaičiuojame asignavimų darbo užmokesčiui ir turtui įsigyti). Bet kuriuo atveju, nei 10, nei 17 proc. neprilygsta mažinimui 30 proc.).

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!