Švietimo ministrė ir profsąjungos aptars kolektyvinę sutartį

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pirmadienį su švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovais susitinka aptarti galimybių pasirašyti šakos kolektyvinę sutartį.

Įgaliojimus pasirašyti tokią sutartį ministerijai suteikė Vyriausybė. Tačiau kol kas neaišku, ar švietimo sistemai kitąmet bus skirta daugiau lėšų, kurios, pasak profsąjungų atstovų, būtinos norint reformuoti sistemą. Premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad investuoti didelių pinigų į nereformuotą švietimo sistemą nereikėtų.

Šešios profesinės sąjungos rugsėjo pabaigoje pareikalavo iki spalio 5-osios pasirašyti tokią švietimo šakos kolektyvinę sutartį, dėl kurios su Švietimo ir mokslo ministerija teigia sutarusios birželį. Kitu atveju žadėta rengti streiką.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius BNS teigė, kad profsąjungų su Švietimo ir mokslo ministerija anksčiau suderėtoje sutartyje buvo numatyta nuo sausio panaikinti pedagogų algų koeficientų „žirkles“, skiriant valstybės biudžete tikslinę dotaciją, taip pat esą sutarta dėl etatinio darbo apmokėjimo įvedimo nuo kitų mokslo metų, didesnių ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimų, galimybės mokytojams anksčiau pasitraukti iš darbo rinkos ir gauti kompensacines išmokas.

Praėjusią savaitę minint Tarptautinę mokytojų dieną premjeras S.Skvernelis socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašė, kad kol kas švietimui rasta tiek lėšų, „kiek valstybė yra pajėgi, nesupriešindama nė vienos socialinės grupės, kuriai šiandien sunku gyventi“. Jis taip pat teigė, kad etatinis darbo apmokėjimas bus įvedamas etapais, nes padaryti tai vienu kartu būtų per didelė našta valstybei.

Aptarus, kokius įsipareigojimus kolektyvine sutartimi sutinka prisiimti Vyriausybė, profsąjungos žada apsispręsti, ar inicijuoti kolektyvinį ginčą.

Šaltinis: naujienų agentūra “BNS”

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!