Susitikimas dėl besilaukiančių moterų teisių apsaugos darbo santykių srityje

Š. m. birželio 27 d. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovės pakvietė aptarti, kaip geriau apsaugoti besilaukiančias moteris nuo diskriminacijos darbo vietoje. Susitikimo metu Kauno technologijos universiteto Viešosios politikos ir administravimo instituto mokslininkės Ramunė Miežanskienė ir Aušra Tartilaitė-Paulauskienė pristatė atlikto mokslinio tyrimo „Lietuvos akušerių-genekologų patirtis vertinant nėsčiosios sveikatos būklę, susijusią su darbo sąlygomis” esminius rezultatus, įžvalgas. Mokslininkės taip pat pristatė tyrimo apie besilaukiančių (pagimdžiusių) Airijos moterų socialines garantijas ir patiriamas problemas rezultatus.

Susitikime dalyvavo Lygių galimybių kontrolierė, Valstybinės darbo inspekcijos, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, LPSK Moterų centro atstovės. Susitikimo dalyvės konstatavo, kad vaikelio besilaukiančios ir jau pagimdžiusios moterys, ketinančios vėl įsilieti į darbo rinką, susiduria su įvairiomis diskriminacijos apraiškomis, tačiau oficialiai skundų valstybės institucijoms nepateikia, diskutavo apie šios problemos priežastis.

Moterys aptarė, ką artimiausiu metu reikėtų daryti siekiant geriau apsaugoti vaikelio besilaukiančiąsias darbo rinkoje. Vienas pagrindinių šio susitikimo nutarimų buvo suformuluoti raštą socialinės apsaugos ir darbo ministerijai siekiant atkreipti dėmesį į šią problemą ir siūlyti inicijuoti moterų, esančių nėštumo ir gimdymo atostogose ar jau grįžusių į darbo rinką reprezentatyvų tyrimą apie patiriamas/patirtas diskriminacijos apraiškas darbo rinkoje. LPSK MC atstovė pažadėjo, kad siekiant geriau apsaugoti besilaukiančiųjų moterų teises, užtikrinti saugias darbo sąlygas artimiausiu metu bus parengtos atitinkamos nuostatos, kurias bus galima įtraukti į įmonių, atskirų šakų kolektyvines sutartis.

 

LPSK MC pirmininkės pavaduotoja Daiva Atmanavičienė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!