LŠPS: Ar verta žiūrėti TVF į burną?

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis susitiko su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos Lietuvai vadovu Christophu Klingenu ir kitais ekspertais. TVF atstovai premjerui pristatė rekomendacijas dėl Lietuvos ekonomikos plėtrai būtinų reformų.

TVF rekomendacijos – pradedant švietimo reforma ir baigiant inovacijų skatinimu – premjero, panašu, nenustebino: „Džiugu, kad visos TVF rekomendacijos sutampa su  Vyriausybės darbotvarke ir jau pradėtais darbais“, – pažymėjo jis.

Tuo būtų galima pasidžiaugti ir padėti tašką, jei ne keletas „bet“. Pirmiausia, žiūrint iš laiko perspektyvos, nesunku pastebėti, kad TVF rekomendacijos kartojasi, ir apie tai, kad švietimas turi būti prioritetas, kalbama jau daug metų, todėl mūsų Vyriausybei tai tampa beveik formalumu – atvažiavo, rekomendavo, išvažiavo… Verta pastebėti, kad TVF rekomendacijos Lietuvai nėra privalomos, tačiau jos kartais „pasitarnauja“ Vyriausybei formuojant naują biudžetą ar priimant kitus svarbius, ypač nepopuliarius, sprendimus.

Todėl pagrindinis klausimas: kas iš tikrųjų slepiasi už TVF ir jo rekomendacijų?

TVF nare Lietuva tapo 1992 m. Priimant sprendimus dominuoja turtingos šalys, nes balsavimo galią lemia pinigų suma, kurią kiekviena šalis moka į TVF kvotų sistemą. Jungtinės Amerikos Valstijos yra didžiausia akcininkė, turinti 18 proc. kvotą. Vokietija, Japonija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir JAV kartu valdo apie 38 proc. akcijų. Neproporcingai didelė turtingų valstybių galia reiškia, kad šių pramoninių šalių bankininkų, investuotojų ir korporacijų interesai yra svarbesni už neturtingos pasaulio daugumos poreikius.

Tarptautinės profesinės sąjungos, beje, daugeliu atveju kategoriškai nepritaria TVF rekomendacijoms.  Būtent TVF kartu su Pasauline prekybos organizacija ir Pasaulio banku nukreipė pasaulinę ekonomiką į didesnės nelygybės ir aplinkos žalojimo kelią. Verta pažymėti, kad TVF ir Pasaulio bankas savo rekomendacijomis pirmiausia siekia užtikrinti skolos grąžinimą, reikalaudami sumažinti išlaidas švietimui ir sveikatai, panaikinti pagrindines maisto ir transporto subsidijas, atpiginti eksportą, privatizuoti nacionalinį turtą ir užšaldyti atlyginimus. Tokios diržų veržimo priemonės didina skurdą, mažina šalių gebėjimą kurti stiprią vidaus ekonomiką ir leidžia tarptautinėms korporacijoms išnaudoti darbuotojus bei gamtą.

Todėl išgirdusios, kad, TVF misijos atstovų manymu, pagrindinis Lietuvos prioritetas dabar turėtų būti švietimo reforma, švietimo profesinės sąjungos iškart sukluso: kaipgi ta reforma atrodo TVF akimis? „Sistema turėtų būti optimizuota, turėtų būti mažiau, bet geresnių mokytojų“, – pareiškė TVF atstovas. Taip ir norisi TVF atstovo paklausti: ar optimizavimas reiškia naują mokyklų uždarymo bangą? Kiek turi būti mokytojų Lietuvoje – keleto šimtų pakaks? Kaip suskirstyti mokytojus į „blogesnius“ ir „geresnius“?

Ir paskutinis klausimas premjerui: ar tikrai „visos TVF rekomendacijos sutampa su Vyriausybės darbotvarke ir jau pradėtais darbais“?

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!