Su Tarptautine darbuotojų diena!

Šiandien pasaulyje minima Tarptautinė darbuotojų (darbo) diena, kurios ištakos siekia dar 1886 metus.

Tąkart gegužės 1-ąją Čikagos miesto policija buvo priversta malšinti darbininkų demonstraciją, kurios metu darbininkai reikalavo sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną.

Į Lietuvą ši šventė atėjo Tarybų Sąjungos metais ir todėl, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, šventės buvo nepagrįstai kratytasi, nežinant visos jos istorijos.

Dabar Tarptautinės darbininkų šventės metu siekiama ne tik pagerbti gerus specialistus, bet ir atkreipti dėmesį į darbuotojų teises, padėti bedarbiams įveikti skurdą, pasirūpinti darbuotojų sauga ir sveikata.

2017 m. gegužės 1-ąją Europos profesinės sąjungos mini mitingais ir įvairiomis akcijomis. Jų metu siekiama atkreipti dėmesį į darbuotojų atlyginimą, kuris, augant verslo pelnui ir kylant būtiniausių produktų bei paslaugų kainoms, vis dar lieka prieškriziniame lygyje, o kai kurių sektorių darbo užmokestis nebuvo didinamas jau ne vienerius. Todėl tūkstančiai darbuotojų visoje Europoje, nors ir dirbdami, negali oriai gyventi ir išlaikyti savo šeimos, o kai kurie jų atsiduria net ant skurdo ribos.

Lietuvoje profesinės sąjungos šiemet darbuotojų dieną paminėjo balandžio 28-ąją, Vilniuje, šalia Vyriausybės susiburdamos į akciją „Europai reikia atlyginimų didinimo. Laikas mūsų atsigavimui“, kurioje darbuotojai ir jų atstovai reikalavo atlyginimų didinimo ir saugių bei sveikų darbo sąlygų. Šalies darbuotojų atstovai solidarizuojasi su Europos profesinių sąjungų konfederacijos ETUC kampanija už darbuotojų atlyginimų didinimą Our Pay Rise.

 

Parengė Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!