Kaip VDI inspektoriai tikrins komandiravimo pagrįstumą

Inga Klimašauskienė, Advokatų Kontoros “Glimstedt” Asocijuotoji Partnerė

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) patvirtino aprašą, kuriuo remdamiesi VDI inspektoriai atliks patikrinimus ūkio subjektuose ir vertins komandiravimo pagrįstumą: ar bendrovių komandiruoti darbuotojai iš tiesų gali būti laikomi komandiruotais pagal 1996 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 96/71/EB dėl darbuotojų komandiravimo paslaugų teikimo sistemoje ir ar jiems gali būti taikomos Lietuvos Respublikos garantijų komandiruotiems darbuotojams įstatyme numatytos garantijos.

Naujas VDI aprašas bendrovėms bus tarsi gidas, pagal kurį jos galės įsivertinti, ar darbuotojas tikrai yra komandiruotas, kur jis iš tiesų dirba ir atitinkamai žinoti, kokios valstybės mokesčius mokėti.

Kriterijai, į kuriuos būtina atsižvelgti forminant komandiravimą iš Lietuvos:

Darbuotojų komandiravimu iš Lietuvos laikomas toks darbuotojo siuntimas laikinai dirbti į užsienio valstybę, kai siunčiantis darbdavys didžiąją dalį veiklos vykdo Lietuvoje, taip pat kai komandiruojamas darbuotojas į darbą yra priimtas darbui Lietuvoje, o kitoje valstybėje dirba laikinai.

Nustatant, ar siunčiantis darbdavys atlieka didžiąją dalį veiklos Lietuvoje, vertinami šie kriterijai:

  • ar siunčiantis darbdavys turi registruotą buveinę ir administraciją (naudojasi biuro patalpomis) Lietuvoje;
  • ar siunčiantis darbdavys Lietuvoje moka valstybinio socialinio draudimo įmokas ir yra registruotas mokesčių mokėtoju Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo nustatyta tvarka;
  • ar siunčiantis darbdavys vykdo ekonominę veiklą Lietuvoje.

Darbdavio veiklos Lietuvoje dalis nepripažįstama didele, jeigu darbdavys iki darbuotojų komandiravimo Lietuvoje vykdė veiklą trumpiau nei 2 mėnesius per 12 mėnesių laikotarpį, jei po darbuotojų komandiravimo netęsia ekonominės veiklos Lietuvoje, Lietuvoje atlieka tik vidaus valdymo veiklą arba darbdavio pajamos iš veiklos Lietuvoje sudaro mažiau nei 10 proc. visų to darbdavio pajamų per 12 mėn. laikotarpį iki darbuotojų komandiravimo.

Nustatant, ar darbuotojas yra faktiškai priimtas darbui Lietuvoje, o darbo funkcijas kitoje valstybėje vykdo laikinai, vertinami šie kriterijai:

  • tai, kad darbas atliekamas užsienio valstybėje ribotą laikotarpį;
  • tai, kad komandiruotas darbuotojas, pabaigęs darbus ar suteikęs paslaugas, dėl kurių jis buvo komandiruotas, grįžta nuolatiniam darbui į Lietuvą;
  • tai, kad siunčiantis darbdavys kompensuoja kelionės, apgyvendinimo, maitinimo ar kitas su komandiravimu susijusias išlaidas.

Kriterijai, į kuriuos būtina atsižvelgti forminant komandiravimą į Lietuvą:

Darbuotojų komandiravimu į Lietuvą laikomas toks darbuotojo komandiravimas, kai siunčiantis darbdavys yra ne Lietuvos teritorijoje registruotas ūkio subjektas, taip pat kai komandiruojamas darbuotojas į darbą yra priimtas užsienio valstybėje, o darbo funkcijas Lietuvoje vykdo laikinai.

Nustatant, ar darbuotojas yra komandiruotas darbui Lietuvoje, o darbo funkcijas nuolat vykdo užsienio valstybėje, vertinami šie kriterijai:

  • pagal aukščiau išvardytus darbas atliekamas Lietuvoje ribotą laikotarpį;
  • komandiruotas darbuotojas, pabaigęs darbus ar suteikęs paslaugas, dėl kurių jis buvo komandiruotas, grįžta nuolatiniam darbui į siunčiančio darbdavio įsisteigimo valstybę;
  • siunčiantis darbdavys kompensuoja kelionės, apgyvendinimo, maitinimo ar kitas su komandiravimu susijusias išlaidas.

Pagal aukščiau išvardytus kriterijus nustačius, jog darbuotojas nuolat dirba Lietuvoje ir neatitinka į Lietuvą komandiruojamo darbuotojo kriterijų, Lietuvos Respublikos garantijų komandiruotiems darbuotojams įstatymas netaikomas ir pripažįstama, kad darbuotojo komandiravimas yra fiktyvus.

VDI patikrinimus atliks gavusi ES ar EEE valstybių narių institucijų prašymus dėl tarpvalstybinės pagalbos suteikimo. Informacija bus valdoma naudojant Vidaus rinkos informacinę sistemą, per kurią VDI iš užsienio šalių institucijų galės gauti informaciją apie ES ar EEE valstybėse narėse įsteigtus asmenis, kurie komandiruoja darbuotojus į Lietuvą, taip pat informaciją apie komandiruojamų darbuotojų darbo teisėtumą.

 

 

Visą straipsnį galite rasti portale “vz.lt”, pasekę šią nuorodą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!