Švietimo profsąjungos: p. Butkevičiau, p. Pitrėniene ir p. Budbergyte, elkitės atsakingai

Spalio 12 d. LR Vyriausybė pritarė 2017 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui, kuriame, pasak finansų ministrės Rasos Budbergytės, lėšų ateinančiais metais kelti mokytojų atlyginimams nėra. Komentuodama šią aplinkybę, ministrė dėstė, jog ji tikisi atsakingo elgesio, nes „neturime teisės nesielgti atsakingai“.

Šiuos žodžius jį skyrė mokytojams, suprasdama, kad toks Vyriausybės sprendimas sukels jų pagrįstą nepasitenkinimą. Tačiau politikų pareigą elgtis atsakingai mokytojai nuolat primena ir politikams – Ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui bei švietimo ir mokslo ministrei Audronei Pitrėnienei.

Deja, Vyriausybės vadovas A. Butkevičius, balsuodamas už biudžeto, kuriame nenumatytas atlyginimų didėjimas mokytojams, projektą, pamiršo 2016 m. kovo 3 d. savo paties parašu patvirtintą susitarimą su šalies švietimo profesinėmis sąjungomis, kuriame juodu ant balto parašyta, jog nuo 2017 m. sausio 1 d. mokytojams atlyginimai kils. Premjere, ar tai atsakingas elgesys?

Keldama ranką už biudžeto projektą kita Vyriausybės narė – švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė – tarsi užmiršo, jog pati registravo Seime Švietimo įstatymo pataisas, kuriose nuo ateinančių metų pradžios numatyti didesni atlyginimai mokytojams. Ar tai atsakingas elgesys, ministre?

Vertindamos šią situaciją, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos kelia klausimą ne tik dėl politikų atsakomybės, bet ir dėl to, kas realiai vadovauja šalies Vyriausybei.

Ar tai daro vis dar premjero pareigas einantis ir šiuo metu iki kaklo į rinkiminę kovą nugrimzdęs A. Butkevičius, ar vis dėlto lemiamas balsas priklauso politikuojantį kolegą laikinai pakeitusiai finansų ministrei R. Budbergytei?

Net ir suprasdami, kad aiškaus ir vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą iš nueinančios Vyriausybės neišgirs, daugiau nei šešiasdešimt tūkstančių Lietuvos pedagogų reikalauja, kad Ministras pirmininkas neužmirštų savo įsipareigojimų, švietimo ir mokslo ministrė pasirūpintų, jog jos teikiamų teisės aktų įgyvendinimas būtų pagrįstas finansinėmis lėšomis, o finansų ministrė pareigą elgtis atsakingai primintų ne tik mokytojams, bet ir savo kolegoms Vyriausybėje.

 

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!