Patarėjos atsisakęs premjeras parodė, kad darbuotojų nuomonė jam neegzistuoja

Birželio 23 d. ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius atsisakė visų Lietuvos profesinių sąjungų deleguotos visuomeninės patarėjos Loretos Soščekienės. Apie tai nebuvo informuota nei pati L. Soščekienė, nei ją delegavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, nei kitos Lietuvos profesinės sąjungos.

Visuomenine premjero patarėja L. Soščekienė tapo 2014 m. rugpjūčio 13 d. Ji yra ir šalies pareigūnus vienijančius Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė.  „Per dvejus metus labai aiškiai pajutau, koks premjero požiūris į profesines sąjungas. Socialdemokratų vadovas, vaizduojantis rūpestį darbo žmonėmis, taip ir nerado laiko su manimi susitikti. Visas bendravimas vyko tik per jo patarėjus, nors ne kartą mėginau organizuoti susitikimą tiesiai su premjeru. Deja, dažnai jausdavau, kad tiek mano, tiek man perduodami kitų profesinių sąjungų pasiūlymai premjero tiesiog nepasiekdavo. Negi įsteigęs pareigybę premjeras nutarė, kad to ir užteks? Čia kas buvo – duoklė profesinėms sąjungoms? Ar vieša deklaracija tautai ir ES biurokratams, kad va, pas mus matomi visi. Realybė visiškai kita – A. Butkevičius net nepasivargino apsimesti, kad jam įdomu, ką galvoja ir ką siūlo profesinės sąjungos. O gal jis taip visus visuomeninius patarėjus vertina? Alga tokiems patarėjams nemokama, tai ir jų pasiūlymai premjerui gal nepilnaverčiai atrodo?”, – situaciją apibūdino L. Soščekienė.

Šiai kadencijai patarėją premjerui delegavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK). Toks yra susitarimas su visomis Lietuvoje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis.

LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas taip pat pripažįsta, kad premjeras elgiasi ne tik negarbingai, bet ir baugščiai. „Tyliai, be informavimo paleidžia savo sprendimą. Taip darbdaviai elgėsi prieš 20 metų. Išsikėlęs devizą modernizuoti darbuotojų ir darbdavių santykius, A. Butkevičius demonstruoja laukinio kapitalizmo kultūrą. Panašu, kad praėjusi savaitė premjerui buvo labai sunki. Savo nepasitenkinimą dėl profesinių sąjungų ir aktyvių jaunų žmonių protesto dėl naujojo Darbo kodekso jis išlieja taip. Premjere, jūs taip rodote pavyzdį darbdaviams? Ar dabar, buldozeriu prastūmus naująjį Darbo kodeksą, iš kurio išmesti beveik visi Trišalės tarybos susitarimai, taip galės elgtis bet kuris darbdavys?”, – svarstė A. Černiauskas.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!