Dėl motinystės atostogų

Mieli kolegos!

Kreipiuosi į jus skubiu į aklavietę patekusiu klausimu.  Europos Taryba 7 metus negali priimti naujos versijos direktyvos, reglamentuojančios 18 savaičių apmokamų  motinystės atostogų.

2008 m. pagal Tarptautinės darbo organizacijos standartą Europos Komisija pasiūlė padidinti iki 18 savaičių apmokamas motinystės atostogas. Tačiau nuo to laiko Europos Parlamentas ir Europos vadovų taryba negalėjo sutarti, kiek būtina didinti apmokamas motinystės atostogas.

Europos Komisija gruodžio mėnesį nutarė, jei per 6 mėnesius nebus pasiektas susitarimas,  atšauti savo pasiūlymą 2015 birželio pabaigoje. Ši direktyva yra nurodyta kaip dalis Europos Komisijos analizės pagal RE-FIT programą. Jei nebus susitarimo tarp Euro Parlamento ir Europos Tarybos iki minėtos datos, Europos Komisija siūlys “modernesnę alternatyvą “.

Tačiau plačiai paplitusi nuomonė, jei pasiūlymas nėra teisiškai privalomas, nėra efektyvus. Dabar Europos Parlamentas vėl bando susitarti dėl darbo grupės sudarymo. Kadangi nežinoma, ar šis bandymas bus sėkmingas, mums reikia jūsų pagalbos, kad šį klausimą iškeltumėte savo šalių vyriausybėms.

Mes skatiname jus taip pat kreiptis į savo šalių Europos Parlamento atstovus sudaryti darbo grupę ir siekti atnaujinti derybas. Tai svarbu, nes jei ši direktyva panaikinama, ji taps pirmoji auka RE-FIT programos.

 18 savaičių apmokamos motinystės atostogos turi užtikrinti pragyvenimą moterų, auginančių kūdikius tokiose šalyse kaip Austrija, Belgija, Kroatija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Slovėnija, Ispanija ir Švedija. Tik dvi šalys – Vokietija ir Kroatija – motinystės atostogas turėtų padidint keturiomis savaitėm, kad atitiktų 18 savaičių tarptautinį standartą.

Tarptautinės moters dienos pranešime generalinė  ETUC sekretorė Bernadette Segolene sakė : „Tai, kad valstybių narių vyriausybės blokuoja motinystės atostogų pailginimą nuo 2008 m. – įžeidimas. <…> Jie turėtų veikti  nedelsiant, kad išeitų iš šios gėdingos situacijos. <…>  18 savaičių apmokamos motinystės atostogos  yra tarptautinis standartas, tačiau ES šalių vyriausybės negali dėl jų susitarti. Lengviau išleisti didžiules pinigų sumas gelbėti eurui nei išplėsti moterų teises . Šis faktas kalba apie šiuolaikinių Europos vyriausybių vertybes.”

EPSU tikisi jūsų pagalbos,

Jan Willem Gaudrian

EPSU (jakob@epsu.org)

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!