Visos Lenkijos profesinių sąjungų suvažiavimas

Gegužės 29-31 dienomis, Varšuvoje surengtas OPZZ (Visos Lenkijos profesinių sąjungų susivienijimo) 8 suvažiavimas.

Taip sutapo, jog suvažiavimo metu buvo minimas ir trisdešimties metų OPZZ veiklos jubiliejus.

OPZZ –didžiausias profesinių sąjungų centras Lenkijoje. Vienijantis per 800 tūkstančių narių. Suvažiavime dalyvavo kitų centrų – Solidarnosc (600 tūkst. narių) ir Forumas (apie 300 tūkst. narių) vadovai. Dalyvavo svečiai – profesinių sąjungų atstovai iš 22 valstybių.

250 delegatų iš 9 OPZZ šakų svarstė 2010-2014 metų kadencijos ataskaitą, kurią delegatams pateikė susivienijimo pirmininkas Jan Guz. Tarp didžiausių problemų J. Guz paminėjo faktiškai nutrūkusį socialinį dialogą šalies mastu. Netoleruodama Lenkijos Vyriausybės nereagavimo (net septynerius metus) į profesinių sąjungų siūlymus, 2013 metais OPZZ pasitraukė iš trišalės tarybos. Todėl socialinio dialogo grąžinimas į normalius rėmus – pagrindinė OPZZ užduotis artimiausiu laikotarpiu.

Didelį rūpestį kelia nedarbas šalyje – apie 2,5 milijono oficialių ir neregistruotų bedarbių, apie 2 milijonai emigravusių iš Lenkijos. Kiti profesinių sąjungų svarbūs tikslai – minimalios algos, sudarančios 0,5 vidutinės šalies algos, siekimas, pensijos amžiaus nuo 67 m. pakeitimas į pensijos gavimo galimybę, atsižvelgiant į darbo stažą (35-40 metų).  Tai pagrindiniai OPZZ siekiai naujam veiklos laikotarpiui. OPZZ vadovu naujam laikotarpiui išrinktas ir iki šiol buvęs pirmininkas Jan Guz.

 

LPSK ir LPPSF informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!