Susitikimas su danijos profesinėmis sąjungomis

Iš Lietuvos vyko: Lietuvos geležinkelininkų federacijos pirmininkas Vilius Ligeika, pirmininko pavaduotojas Valerij Cygankov, Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profsąjungų federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, Lietuvos pašto personalo skyriaus vadovė Viktorija Gružauskienė ir Lietuvos pramoninkų konfederacijos atstovė Dovilė Baškytė.


Lapkričio 20 d. Lietuvos delegaciją pasitiko Danijos pašto direktorius Maikl Horman ir pristatė įmonės istoriją. Danijos pašte dirba 380 darbuotojų iš 70%  vyrų 30% moterų. Vidutinis darbuotojų amžius 46-55 metai. Danijos pašte yra 7400 pašto skyrių ir šią paslauga naudojasi apie 280 tūkst. verslo įmonių. Prisimenant Kopenhagos pašto centro įsikūrimą teigė Direktorius, kad 1979 metais įvyko įmonėje didelis streikas ir  1988 metais į šias patalpas įsikėlė Kopenhagos pašto centras.


1997 metais  įmonė priima siuntinius,kurie paskirstomi per kitus pašto skyrius.


2008 metais įmonėje pakeistos susidėvėjusios mašinos ir nupirktos naujos. Visiškai kompiuterizuotos darbo vietos. Kopenhagos pašto centre yra 93%  profsąjungos nariai ir pasirašyta kolektyvinė sutartis. Vidutinis atlyginimas 24000 kronų ir yra žymiai didesnis negu vidutinis Danijoje darbuotojo užmokestis. Vėliau Lietuvos delegacija apžiūrėjo Kopenhagos pašto centro patalpas ir susipažino su veikiančiais cechais  ir įranga.


Mus pasitiko Danijos darbuotojų federacijos 3F konsultantas Mads Lund.  Po to įvyko susitikimas 3F būstinėje. Danijoje profsąjungos įsikūrė 1930 metais.


3 F – tai didžiausias profesinių sąjungų susivienijimas Danijoje (jam priklauso 362 588 nariai). 3F vienija įvairių sričių kvalifikuotus ir nekvalifikuotus darbuotojus, dirbančius valstybiniame ir privačiame sektoriuose.  3 F tai buvusi ankščiau Jungtinė darbuotojų Federacija ir susijungus 3 profsąjungų centrams įkūrta 3 F ir jai priklauso: transporto, statybos, pramonės, žemės ūkio, miškininkystės, sodininkystės, valymo paslaugų, viešbučių ir restoranų aptarnavimo ir spaudos išnešiojimo paslaugos. 3 F būstinėje dirba 2000 darbuotojų. Profsąjungos metinis biudžetas yra 100 mln. eurų. 3 F yra įkurtas streikų fondas, kuris siekia 200 mln. eurų. Bedarbystės fondui nuo gaunamo atlyginimo darbuotojui išskaičiuojama 8% mokesčio ir darbuotojui praradus darbą 3F  2 metus gali mokėti 2400 eurų bedarbio pašalpą. 3F įkūrė  išankstinį pensijos fondą ir darbuotojui pageidaujant iš jo atlyginimo išskaičiuojama 4% mokesčio į pensijos fondą. Darbuotojui mokant 20 metų į minimą pensijos fondą jis gali 60 metų išeitį į pensiją ir jam bus mokama 2 tūkst. eurų pensija. Pensija moka puse Valstybė ir puse dalies profesinė sąjunga. Daugiausia profsąjungos kuriamos teritoriniu pagrindu. Vietinių profsąjungų yra 71 būstinės. Vidutinis atlyginimas Danijoje yra 3000 eurų. Pajamų mokestis yra 45% Valstybei. Profsąjungos nario mokestis yra  1%  t.y. 30 eurų per mėnesį. Danijoje pensijos amžius yra 65 metai, bet planuojama palaipsniui įvesti 71 metų, nes Danijoje vidutinis amžius yra 76 metai. Darbo įstatymų Danijoje nėra ir dėl to sudaromi nacionaliniai susitarimai ir teritorinės kolektyvinės sutartys, kuriuose sutariama dėl atlyginimų, darbo sąlygų darbuotojams ir profesinių sąjungų narių garantijų. Pagal priimtą Konstitucija Danijoje gyventojams sveikatos ir švietimas yra nemokama ir dėl to studentams mokinantys universitete mokama per metus 6000 eurų stipendiją. Aišku Danija graži ir nepakartojama šalis. Socialinis dialogas ir tarpusavio supratimas vystomas ne vienus metus, kadangi Danijoje profsąjungų  įsikūrimo amžius siekia daugiau kaip 80 metų. Darbuotojams sudaromos palankios sąlygos darbui ir įvertinant pasiektus rezultatų darbuotojams mokamas pakankamas atlyginimas. Manau turime iš ko pasimokinti ir tikiu prabėgus kuriam laikui Lietuvoje darbdavio organizacijos išgirs darbuotojų atstovus laikas keistis ir atsisukti veidu į darbuotoją įvertinant jo pastangas geru gaunamu atlyginimu.


 


 


Informacija parengta pagal


UAB „Kauno autobusai“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko


Broniaus Bučelio pateiktą medžiagą

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!