Numatyti konkretūs veiksmai gerinant gyvenimo kokybę

Tai numatyta Socialinės įtraukties didinimo 2014–2020 m. veiksmų plane, kurį patvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.


„Strateginis Socialinės įtraukties didinimo 2014–2020 m. veiksmų plano tikslas – gerinti gyvenimo kokybę, stiprinti socialinę sanglaudą ir užtikrinti visiems lygias galimybes. Planuojant veiksmus, didžiausias dėmesys skirtas vaikų ir jaunimo skurdo bei socialinės atskirties prevencijai stiprinti – siekiama sudaryti visiems vaikams lygias galimybes sveikai augti ir visapusiškai vystytis, skatinti vaikus auginančias šeimas bei jaunimą visaverčiai dalyvauti darbo rinkoje“, – sako ministrė A. Pabedinskienė.


Anot ministrės, numatoma investuoti į ikimokyklinio ugdymo ir neformalaus ugdymo prieinamumą, kompleksinių paslaugų teikimą, socialinį darbą su globojamais vaikais, jaunimo užimtumo didinimo priemones. Bus didinamas vaikų dienos centrų skaičius savivaldybėse ir tobulinama jų veikla, teikiant nestacionarias dienos socialines paslaugas vaikams ir jų šeimoms, plėtojamas jaunimo darbo centrų tinklas. Planuojama pasiekti, kad 2016 metais jaunimo darbo centrai būtų kiekvienoje savivaldybėje, neaktyviam jaunimui būtų įdiegta tarpininkavimo įdarbinant metodika.


Taip pat planuojama įdiegti socialinių globėjų sistemą plėtojant alternatyvias vaiko globos formas šeimoje, parengti ir įgyvendinti perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems, likusiems be tėvų globos vaikams, programą.


„Siekiant užtikrinti gyvenimo sunkumus patiriančių žmonių teises, ypač svarbi tampa gerai veikianti kokybiškų socialinių, būsto, sveikatos, švietimo, kultūros ir kitų viešųjų paslaugų sistema. Žmonės pagalbą turi gauti visais gyvenimo tarpsniais tada, kai jos labiausiai reikia. Dėl to Socialinės įtraukties didinimo 2014–2020 m. veiksmų plane didelė dalis priemonių yra skirta plėtoti, renovuoti ir tobulinti viešųjų paslaugų sistemą, infrastruktūrą, didinti paslaugas teikiančių žmonių kvalifikaciją, įtraukti paslaugų vartotojus bei nevyriausybinį sektorių į sprendimų priėmimą ir paslaugų teikimą“, – teigia A. Pabedinskienė.


Veiksmų plane numatyta didinti socialinio būsto prieinamumą, finansuoti „apsaugoto būsto“ paslaugų teikimą sutrikusio intelekto ir psichikos negalią turintiems asmenims bei iš globos institucijų išeinantiems jaunuoliams ir kitiems socialinę atskirtį patiriantiems asmenims.


Taip pat bus plėtojamos šeimoms ir pažeidžiamoms visuomenės grupėms skirtos socialinės ir sveikatinimo paslaugos skatinant visuomenės sveikatinimą, teikiant prioritetą ligų, traumų ir kitų išorinių mirčių priežasčių prevencijai, sudarant sąlygas užtikrinti gerą psichinę ir fizinę sveikatą, mažinti gyventojų sergamumą ir mirtingumą.


Socialinės įtraukties didinimo 2014–2020 m. veiksmų planas yra kompleksinis dokumentas, jame numatytas priemones įgyvendins Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Ūkio, Švietimo ir mokslo, Žemės ūkio ir kitos ministerijos, savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos ir socialiniai partneriai. Intensyvus valstybės institucijų darbas bei glaudus bendradarbiavimas su socialiniais partneriais padės pasiekti strateginį skurdo ir socialinės atskirties mažinimo tikslą. Visų dokumente nurodytų tikslų ir uždavinių įgyvendinimas bus vertinamas konkrečiais kiekybiniais rodikliais.


Socialinės įtraukties didinimo 2014–2020 m. veiksmų plano priemonės bus vykdomos Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis.


 


 


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija


www.socmin.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!