Informacija dėl priimtų darbo kodekso pataisų

LR Seimas, išeidamas vasaros atostogų, priėmė kai kuriuos Darbo kodekso pakeitimus:


          trims metams (iki 2012 m. rugpjūčio 1 d.) pratęsta galimybė sudaryti terminuotas darbo sutartis nuolatinio pobūdžio darbui, jei darbuotojas priimamas į naujai steigiamą darbo vietą. Atkreipiame dėmesį, kad liko galioti ir kiti saugikliai dėl maksimalaus sutarčių skaičiaus įmonėje, apribojimų darbinti atleistą darbuotoją ir kt.;


          dėl nelegalaus darbo uždraudimo: perkelta ES direktyva dėl sankcijų, nelegaliai įdarbinus trečiųjų šalių piliečius. Be to, palengvinant nelegalaus darbo nustatymą, įrašyta nauja nuostata, įpareigojantį darbdavį pranešti Sodrai apie įdarbinimą ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki darbuotojo darbo pradžios. Ši nuostata įsigalios rugpjūčio 1 d.;


          dėl individualių darbo ginčų sprendimo reorganizavimo tvarkos, t.y. individualių darbo ginčų komisijas steigti prie teritorinių darbo inspekcijų skyrių ir pavesti darbo ginčus nagrinėti trišaliu pagrindu: darbdavių, profesinių sąjungų ir darbo inspekcijos atstovams.


 


Plačiau apie naują darbo ginčų nagrinėjimo tvarką skaitykite laikraščio „Lietuvos profsąjungos“ liepos mėnesio numeryje.


 


Po profesinių sąjungų organizuotų visuomenės ir politikų diskusijų, Seimas atidėjo platesnį ir detalesnį Darbo kodekso pataisų svarstymą rudens sesijai. Po vasaros atostogų gali būti atnaujintos diskusijos dėl kasmetinių atostogų skaičiavimo darbo dienomis, darbo laiko ilginimo, kitos pataisos.


 


 


Jolanta Cinaitienė


LPSK teisininkė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!